Efes 2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin planlı tatbikatlarından olan Efes 2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı devam ediyor. İkinci gününe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet...

Google Haberlere Abone ol
Efes 2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin planlı tatbikatlarından olan Efes 2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı devam ediyor. İkinci gününe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları katıldı. İzmir’in Seferihisar ilçesi Doğanbey Körfezi’nde icra edilen tatbikatı, 51 yabancı askerî gözlemcinin de arasında bulunduğu bin 50 kişi takip etti.

Savaş senaryosu üzerine planlanan tatbikatın ikinci günü Ege Ordusu Komutanlığı Koordinatörlüğü’nde Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı birlik ve unsurların katılımıyla icra edildi. Safir ile Mercan ülkeleri arasında yaşanan anlaşmazlığın barışçı yollarla çözülememesi ve Mercan’ın Safir’i güç kullanmaya itmesi üzerine kurulu senaryoda TSK unsurları gövde gösterisi yaptı. Dün akşam saatlerinde başlayan hava hücum ve çıkarma harekâtı, ikinci gün de devam etti. Toplam 8 bin 500 askerî personelin katıldığı tatbikatın amacı, birlik ve karargâhların birarada çalışmasını sağlamak, eğitim seviyelerini geliştirmek, TSK envanterinde bulunan harp silah ve araçlarının müşterek kullanılma usul, taktik ve tekniklerini geliştirmek olarak belirtildi. Tatbikata özel olarak, Türkiye’de ilk defa 2010 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan seyyar sahra hastanesi de arazi üzerine kuruldu. Şimdiye kadar iki defa görev maksatlı kullanılan ve 478 personelin tedavi edildiği seyyar hastane, tatbikata özel olarak ilk defa arazi üzerine kurulup sağlık hizmet desteği sağladı.

Senaryo gereği dün akşam saatlerinden itibaren devam eden hava hücum ve çıkarma harekâtı saat 09.30’da başladı. Mini İHA’larla hava keşfi yapılırken keşifte bir adet Aref 4 E Fantom uçağı kullanıldı. Daha sonra amfibi hücum harekâtına yönelik yakın hava desteği kapsamında iki adet F 4 E 2020 hava kuvvetleri atışı izlendi. Taarruzu destekleyen transfer kapsamında da Safir ülkesinin altı adet 155 milimetrelik ve altı adet 105 milimetrelik obüslerle atışları izlendi. Tatbikatın sonraki bölümünde üç LCT ve iki LCM ile iki plajda çıkarma yapıldı. Çıkarma yapan birliğin harekâtını desteklemek maksadıyla taarruz helikopterleri tarafından üç adet hedefin bulunduğu bölgeye atış yapıldı.

F 16’LAR BOMBALADI

Hava hücum harekâtı atış desteğinda, S ve I hedeflerinin arasına toplam 25 namluyla atış düzenlendi. Yakın hava desteği kapsamında BIC KDM hedeflerine toplam altı F16 uçağı, 10 dakika içinde 20 bomba attı. Muharebe arama kurtarma harekâtı ve hava savunması kapsamında iki F16, iki Kobra helikopteri, bir CN235 CASA uçağı, iki AS 532 helikopterle muharebe harekâtı icra edildi. Helikopter atışları, toplam 25 obüs ve havan atışlarının yapıldığı tatbikatta, daha sonra ilk defa iki tankla tank topu atışı yapıldı. Tatbikatın ilerleyen safhasında altı adet 105 milimetrelik obüslerle BCD hedefleri, altı adet 155 milimetrelik hedeflerle de 5 ile 6 hedefleri arasında 12 namluyla atış yapıldı.Kimyevi, biyolojik, radyolojik ve nükleer malzemeyle kirletilmiş bölge temizliği yapılmasının ardından tatbikat sona erecek. CİHAN

Yorumlar