Efe Boz davasında okul müdürü ve firma yetkisine hapis cezası

Maltepe’de, 4 yıl önce Efe Boz isimli çocuğun, ilköğretim okulunun ana sınıfına giderken tuvaletteki lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili davada karar çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Efe Boz davasında okul müdürü ve firma yetkisine hapis cezası

Maltepe’de, 4 yıl önce Efe Boz isimli çocuğun, ilköğretim okulunun ana sınıfına giderken tuvaletteki lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili davada karar çıktı. Mahkeme, okul müdürünü 3 yıl 4 ay, firma yetkililerini 2,5 yıl ve sınıf öğretmenini 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

İstanbul Anadolu 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya; Dumlupınar İlköğretim Okulu’nda meydana gelen olayda lavabonun düşmesi sonucu hayatını kaybeden Efe Boz'un annesi Nurdan Boz, baba Kemal Boz ve ailenin avukatları katıldı.

Son sözlerin alınmasının ardından Hakim İbrahim Fikri Talman, duruşmanın sona erdiğini belirterek kararı açıkladı. Mahkeme, okul müdürü Mustafa Katırcılar’ı ‘suçun işleniş şekli ile olayda sanığın kusur durumunun yoğunluğu, meydana gelen sonucun ağırlığı gibi nedenleri dikkate alarak 4 yıl hapis cezasına çarptırdı. Yargılama aşamasındaki davranışlarını dikkate alan mahkeme, sanık Katırcılar’ın 3 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya ve taşeron firmanın mühendisi Murat Kılıç da, yüklenen suçu işledikleri sabit görüldüğü gerekçesiyle 2 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme tarafından 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan ana sınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp’in cezasının ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl süre ile denetim altında tutulmasına karar verildi. Müdür Yardımcıları Fatma Metin ve Pınar Tan Aslan ile inşaat firması sahibi Aslan Yavuz Haberdar ve kontrolör Halim Cüneyt İşyar ise olayda kusurlu olmadıkları anlaşıldığından beraat etti.

AİLE KARARI TEMYİZE GÖTÜRECEK

Duruşma çıkışı adliye bahçesinde açıklama yapan ailenin avukatlarından Ümit Erdem, aradan yıllar geçmesine rağmen çocukların okullarda öldüğünü belirterek, gerekli güvenliklerin sağlanmadığını ifade etti. Efe’nin hesabının sorulması gerektiğini söyleyen Erdem, “Verilen cezaların az olduğunu, tüm sanıkların ceza alması gerektiğini düşünüyorum. Karara itiraz edeceğiz.” dedi.

Dört yıldır mücadele verdiklerini belirten anne Nurdan Boz ise, verilen cezaları yeterli bulmadığını belirtti. Olayda ağır kusur ve ihmalin bulunduğunu söyleyen Boz, “Almış oldukları ceza benim oğlumun ölümün karşılığı değil. Bu mahkemeden çıkmış en iyi karar, Maltepe Kaymakamlığı, İstanbul İl Özel İdaresi Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne soruşturma açılmasının önünün açılmış olmasıdır. Bu cezaların, öğretmen ve okul müdürünün memuriyet sicillerine işleyecek olması önemli bir karar.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar