Edirne Belediye Başkanlığı’na ilk kez bir Roman vekâlet edecek

Edirne’de Romanların bayramı olarak kutlanan Kakava Hıdrellez Şenlikleri’nde, belediye başkanlığına bir Roman olan Erkan Makas vekâlet edecek. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kakava Şenlikleri’nde...

Google Haberlere Abone ol
Edirne Belediye Başkanlığı’na ilk kez bir Roman vekâlet edecek

Edirne’de Romanların bayramı olarak kutlanan Kakava Hıdrellez Şenlikleri’nde, belediye başkanlığına bir Roman olan Erkan Makas vekâlet edecek. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kakava Şenlikleri’nde görevini belediye meclis üyesi Erkan Makas’a devrettiğini söyledi.

Romanlar arasında baharın gelişini kutlamak amacıyla her yıl 5-6 mayıs tarihleri arasında şenlikler düzenleniyor. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi mevkiinde Kakava Ateşi’nin yakılmasıyla birlikte başlayan etkinlikler, Romanların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde gece boyunca devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren Roman vatandaşlar mahallerinden Sarayiçi Bölgesi’ne akın ediyor. Tunca Nehri suyunda yıkanan Romanlar, ağaç dalları kopararak dilek tutuyor. Romanların geleneksel bahar şenliklerini takip etmek isteyen insanlar Edirne’ye akın ediyor. Yurdun farklı bölgelerinden gelen insanlar, Romanlarla birlikte eğlenerek onların bahar sevincine ortak oluyor.

Bugüne kadar yapılan şenliklerde Kakava ateşi, Roman olmayanlar tarafından yakıldı. Gelenek bu yıl değişti. 30 Mart’ta yapılan mahalli idareler seçimlerinde ilk kez Erkan Makas isimli Roman, CHP’den belediye meclis üyesi seçildi. 10. sıradan seçilen Makas, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından Kakava Şenlikleri’nde vekil olarak tayin edildi. Vekâletin verilmesiyle birlikte ilk kez bir Roman vatandaş, Kakava ateşini diğer protokol üyeleriyle birlikte yakmış olacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kakava Şenlikleri’nde görevini belediye meclis üyesi Erkan Makas’a devrettiğini söyledi. Kakava’nın bir Roman geleneği olduğunu ifade eden Gürkan, “Bugüne kadar bu ateşi hiçbir zaman bir Roman kardeşimiz yakmadı. Seçimlerde belediye meclisinin 10. sırasına tüm Romanları temsilen Erkan Makas arkadaşımı koymuştum. O da seçildi. Bugün saat 13.00 itibariyle görevden ayrılıyorum. Vekâletimi Erkan Makas’a bırakıyorum. Ve tarihte ilk kez Kakava ateşini Edirne Belediye Başkanvekili olarak bir Roman kardeşimiz yakacak.” dedi.

Belediye başkanlığına vekâlet etmesinin çok güzel bir duygu olduğunu belirten Erkan Makas, “Romanlar açısından çok önemli bir şey. Kendilerinin ikinci sınıf vatandaş değil, Türkiye’de yaşanan diğer insanlar gibi birinci sınıf vatandaş olduğunun bir kanıtıdır. Bu ilki başaran belediye başkanıma Romanlar adına teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Edirne Belediye Başkanı Gürkan, makam odasında vekalet yazısını imzaladı. Ardından görevini Erkan Makas'a devretti.

CİHAN

Yorumlar