Eczacılar Odası Başkanı Karaarslan: Sağlık adı altında zehir satıyorlar

21. Bölge Aydın Eczacılar Odası Başkanı Sefa Karaarslan internet, cep telefonu mesajı ve televizyon reklamları aracılığıyla satılan sözde ilaçlar konusunda halkı uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Eczacılar Odası Başkanı Karaarslan: Sağlık adı altında zehir satıyorlar

21. Bölge Aydın Eczacılar Odası Başkanı Sefa Karaarslan internet, cep telefonu mesajı ve televizyon reklamları aracılığıyla satılan sözde ilaçlar konusunda halkı uyardı. Bu tür reklamı yapılan ve ilaç adı altında satılan maddelerin ne olduğu ve nerelerde, ne şartlar altında üretildiğinin bilinmediğini vurgulayarak, “İnsanlık için sağlıklı yaşamak vazgeçilmez bir ihtiyaç. İnsanların bu ihtiyacını sömürüyorlar.” dedi.

Eczanelerin amacının ülkenin sağlığına katkıda bulunmak, sağlıklı fertler ve toplum oluşmasına katkıda bulunmak olduğunu belirten Oda Başkanı Karaarslan, doktor tavsiyesi olmadan, eczaneler dışında satılan ve her derde deva gibi sunulan ne olduğu belirsiz maddelerin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Halkın gerçeği yansıtmayan ilan ve reklamlara, derdine derman bulma düşüncesiyle kandığına dikkat çekerek, “İnternet, televizyon, gazete ilanları, cep telefonu mesajlarıyla ve ilanlarla insanların sağlıklı olma ihtiyaçlarını istismar ediyorlar. 'Çok kısa sürede sağlığına kavuşacaksınız, diyabete son' diyerek insanlarımızı sağlık sorunları üzerinden sömürüyorlar. Dünyada ilaç firmalarının milyarlarca dolar para harcayarak araştırma yapıp çare bulamadığı şeker hastalığına çare bulduk diyorlar. Maalesef insanlarımız bunlara inandı ve bu ilaçları maalesef aldılar. Faydası ve zararını bilmeden kullandılar.” şeklinde konuştu.

Bir ilacın fayda zarar dengesinde faydanın önce gelmesi gerektiğini anlatan eczacı Sefa Karaarslan, "Bir ilaç, kimyasal veya bitkisel olabilir. Fayda ediyor olması, kullanılacağı anlamına gelmez. Dünyada birçok ilaç var faydalı ama kullanamıyoruz, çünkü yan etkileri var. Dünyada, üretilen bir ilacın piyasaya sürülmesi 10 yılı alıyor. Maliyeti de 500 milyon dolar. İnternette satılan bu ilaçlar nerelerde üretiliyor, etken maddesi nedir, faydalı mıdır, zararlı mıdır bilinmiyor. Hakikaten sağlıklı olmak isteyenleri istismar ediyorlar. Bu insanlara, sağlık adı altında bazen zehir satıyorlar. İnternetten, televizyondan aldığı ilaçla sağlığını hayatını kaybedenler var. Bunlar nerelerde üretiliyor? Bir ürünün, sadece bitkisel olsa bile zararsız olduğunu düşünemeyiz. Vatandaşlarımız bu tür ilanlara karşı uyanık olunmalı, inanmamalı. Bitkisel ürün kullanılırken hekimden tavsiye alınmalı.” dedi. CİHAN

Yorumlar