Eczacılar, muayene ücreti uygulamasına tepki gösterdi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) muayene ücretlerini görevleri olmadığı halde tahsil eden eczacıların, bir de haberdar olmadıkları "muayene ücreti ötelemesinden" dolayı ceza...

Google Haberlere Abone ol
Eczacılar, muayene ücreti uygulamasına tepki gösterdi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) muayene ücretlerini görevleri olmadığı halde tahsil eden eczacıların, bir de haberdar olmadıkları "muayene ücreti ötelemesinden" dolayı ceza yağmuruna tutulmuş durumda olduklarını söyledi.

1 Kasım 2013 tarihinde TEB ile SGK arasında imzalanan ek protokol yüzünden yaşanan sıkıntıların eczacıları canından bezdirdiğini söyleyen Ecz. Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, "Hem kurumun muayene ücretini görevimiz olmadığı halde tahsil ediyoruz, hem de suçlanıyoruz." dedi.

Eczanelerden SGK'nın muayene ücretlerinin tahsiline TEİS olarak hep karşı çıktıklarını ifade eden Saydan, şöyle devam etti: "Bununla ilgili Danıştay'da 6 davamız devam etmektedir. Hastanelerden tahsilinin zor olduğu gerekçesi ile kurum tarafından bu talebimiz sürekli reddedilmiştir. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde vezneler olmasına rağmen 24 bin eczane muayene tahsil veznesi olarak kullanılmaktadır. Aile hekimlerine konan muayene ücreti sendikamızca açılan dava ile Danıştay tarafından durdurulunca ismi değişerek “reçete katılım payı“ olmuştur. Hastanın reçetesine bir kutu bile ilaç yazılmış olsa, aile hekimliğinde reçete yazdırıp, eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, 3 lira para ödemekte ve bu parayı kurum bize tahsil ettirmektedir.

Devlet ve Üniversite hastanelerinde muayene ücreti 5 lira, reçete yazdırırsa 8 lira, özel hastanelerde muayene ücreti 12 lira, reçete yazdırırsa 15 liradır.

Devlet hastanelerine giden vatandaş, muayene oluyor, eczanelerimize geldiğinde reçete alırsa 3 lira ödüyor. Hastaneye ait muayene ücreti hastane fatura kestiği zaman yani yaklaşık 1 ay sonra sisteme işlenmektedir. Vatandaş hastaneye gidip eczanemize geldiğinde o günkü muayenesinin 5 lirası çıkmıyor, varsa eski muayene ücretleri çıkıyor. Bu da hastalarla bizi karşı karşıya getirmektedir."

Saydan, eczane eczacılarının sendikası olarak SGK'nın muayene ücretlerini tahsil etmek istemediklerini, bu ücretleri tahsil etmek için hakaret işitmek, darp edilmek zorunda kalmaktan bıktıklarını yetkililerin ve kamuoyunun bilgisine sunduklarını belirterek, "Muayene ücretlerinin eczanelerden tahsili uygulamasına artık bir son verilmesini istiyoruz." dedi.

CİHAN

Yorumlar