‘Ecdat taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakılmayan dönemlerde okul yaptı'

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, ecdadın Anadolu’yu kılıçla değil, heybelerindeki medeniyet ile fethettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
‘Ecdat taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakılmayan dönemlerde okul yaptı'

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, ecdadın Anadolu’yu kılıçla değil, heybelerindeki medeniyet ile fethettiğini söyledi. Anadolu'yu anavatan yapanların hiçbirinin bu topraklarda doğmadığına dikkat çeken Uğurluel, Anadolu Selçuklu Devletinin son vezirlerinden olan Fahrettin Ali'nin (Sahip Ata), Moğol istilalarına, taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakılmayan dönemlerde Sivas, Kayseri, Konya gibi bir çok şehri medreselerle donattığını vurguladı.

Uğurluel, Ankara’nın Polatlı İlçesinde, ‘Sahip Ata’dan, Hacı Ata’ya’ konulu konferans verdi. Diyarı Rum denilen bu toprakların nasıl Anadolu olduğunu anlatan Talha Uğurluel, Anadolu’nun fethedilmesinden sonra o insanların heybelerinin ne kadar dolu olduğunu görmek için Orta Asya’da bıraktıkları eserlere, medeniyete bakmak gerektiğini belirtti. Uğurluel, “Bu adamların hiçbiri Anadolu’da doğmadı, ama hepsi Anadolu’da öldü. Bu adamlar Alparslan ile Malazgirt’te omuz omuza çarpışan insanlar. Kim bunlar; Saltuk Gazi, Artuk Gazi, Mengücek Gazi, Danişment Gazi, Süleyman Şah, Sökmen Gazi, bu adamların hiçbiri Anadolu’da doğmadı. Ama hepsi Anadolu’da öldü. Bugün Polatlı’da doğmak, yaşamak burada ölmek çok zor bir şey değil. Burası sizin vatanınız, toprağın, ama sana diyorlar ki, Kamboçya’ya gideceksin, dönmeye değil, dönme plan yok. Orada kalacaksın. Hak vaki olduğunda da orada ölüp, orada gömüleceksin. Bu zor bir şey. Onlar bunu yaptığın için bugün Polatlı bizim anavatanımız buralar. Eğer yapmamış olsalardı; o zaman biz bu akşam sizinle bu programı yapıyor olamayacaktık.” dedi.

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Anadolu Selçuklu Devletinin son vezirlerinden Sahip Ata için okul adam diyor. Uğurluel, “Günümüzde en ufak bir ekonomik dalgalanmada bile insanlar aman param pulum derken, düşünün; O gün Moğollar, Anadolu’yu işgal etmiş. O sıkıntı içerisinde Selçuklu vezirleri toplanmış. Ne yapıyorlar biliyor musun, Anadolu’nun dört bir yanını okullarla donatıyorlar. Sahip Ata (Fahrettin Ali), Anadolu Selçuklunun son vezirlerinden biri. Ben ona okul adam diyorum. Sivas Gök Medrese, Akşehir Taş Medrese'yi yaptıran Sahip Ata, sonra Kayseri Sahibiye Medresesi, Konya İnce Minare Medresesini yaptırdı. Düşünün Moğollar işgal etmiş; ‘taş üstünde taş, omuz üstünde baş’ bırakılmayacak. Ve o günlerde Anadolu’nun dört bir tarafını okullarla donatıyorlar.” ifadelerini kullandı

Moğolların Anadolu’nun zengin kültürü ile tanıştığını aktaran Uğurluel, “Bir süre sonra Anadolu’nun zengin kültüründen etkilendiler. Ne yapıyorlar, sohbet halkalarına dahil oluyorlar. Kitap alıp veriyorlar. Ve bu halkalarda bir süre sonra bu asan, kesen Moğollar senden benden daha sağlam Müslüman oldular. Cami, medrese yapan insanlar olmuşlar.” diye konuştu.

Sahip Ata’dan sonra Anadolu’nun okul adamı Hacı Ata'yı (Hacı Kemal Erimez) anlatan Talha Uğurluel şunları aktardı; “1980’li yıllarda terörün ayyuka çıktığı o günlerde Van Serhat Lisesinin sıvasında, inşaatında Hacı Ata’nın teri ve gözyaşını olduğunu bilmeyen yoktur. O günlerde Türkiye’de hükümetin başına Turgut Özal yeni gelmiş. Hacı Ata hemen koşuyor; 'Efendim biz Van’a bir okul yaptık. Burayı bir ziyaret etseniz çok önemli bizim için' diyor. Tamam diyor Turgut Özal. Ama Hacı Ata’nın içine bir kurt düşüyor ve ertesi gün sabahtan okulun müdürleri, öğretmenleri ile yol kenarında Turgut Özal’ı bekliyor. Yağmur altında tam 8 saat. 8 saat sonra Özal geliyor. Hacı Ata, Özal’a okulu anlatıyor. Anlatırken Özal diyor ki; ‘bana bunun gibi 10 tane adam bulun size Dünya’yı fethedeyim diyor.’”

'İNANIYORUZ Kİ YARINLAR ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK'

Hacı Ata’nın Tacikistan’ın bağımsızlığını kazandığı ilk yıllarda çıkan iç savaşta bile bu ülkeyi terk etmediğini ve oradaki eğitim faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Talha Uğurluel, “Bir insan öldükten sonra da yaşayamaya devam eder mi? Demek yaşayabiliyormuş. İnsanlık adına, bir dava uğruna koşan bir insan günde 8 tane hap kullanan bir adamdan bahsediyoruz. Ama nasıl yaşadığını öldükten sonra da anlamak mümkün. Her sene 13 Mart’ta O'nun kabri başında toplanan renk renk insanlar şu kısa hayatta bize nasıl yaşanılması gerektiğini anlatıyor. Selçuklular, Osmanlılar, kadınıyla, erkeğiyle yaşadıkları şehirlerin dışında büyük medeniyetlere sahipler. Bugün aynısı hatta fazlasıyla bizim insanımız tarafından hayata geçiriliyor. Sahip Ata’lar vardı, Hacı Ata’lar var. Onların gençleri var, arkadaşları var. Dün onlar bunu yaptı ve başardıysa bugün onu yapanlar varsa inanıyoruz ki yarınlar çok daha güzel olacak.” şeklinde konuştu.

13 Eylül Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Fikret Işık, Polatlı İşadamları Derneği (POLİAD) Başkanı Mehmet Hasdoğan, Polatlı Özel Samanyolu Eğitim Kurumları Genel Müdürü İsmail Uysal, Polatlı Özel Maltepe Dershanesi Genel Müdürü Mustafa Ali İnoğlu ve vatandaşlar katıldı. CİHAN

Yorumlar