E-sigara hakkında yanlış bilenen 3 tehlikeli şey

Tobacco Control adlı derginin aktardığı bilgilere göre Avrupa’da elektronik-sigaralar giderek artıyor. AB genelinde bu sigara türünü kullananların sayısı 29 milyona ulaşmış durumda.Ancak uzmanlar, son yapılan araştırmalar ışığında...

Google Haberlere Abone ol
E-sigara hakkında yanlış bilenen 3 tehlikeli şey

Tobacco Control adlı derginin aktardığı bilgilere göre Avrupa’da elektronik-sigaralar giderek artıyor. AB genelinde bu sigara türünü kullananların sayısı 29 milyona ulaşmış durumda.

Ancak uzmanlar, son yapılan araştırmalar ışığında e-sigaraların hiç de toplumda bilindiği gibi zararsız olmadığını ve sigarayı bırakmaya da faydası olmadığını belirtiyor.

E-sigaralar hakkında yanlış bilinen 3 tehlikeli şey:

"SİGARA İÇECEKSEM EN AZINDAN E-SİGARA DAHA SAĞLIKLI"

Sağlık ve e-sigara hiç bir şekilde birbirene uymuyor. E-sigara Satıcıları Birliği Başkanı Dac Sprengel, bu iki kavramın yan yana kullanılmasının tamamen yanlış olduğunu söylüyor.

ABD’li bilimadamları tarafından yapılan araştırma da bu görüşü doğruluyor. Uzmanlar e-sigaralarda bulunan nitrosamin ve alkaloid çeşitlerinin son derece zararlı olduğunu belirtiyor.

E-sigara solunum yolu rahatsızlıklarına neden oluyor. Alman bilimadamları içerdiği propilenglikol maddesinin bunda etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Alman Kanser Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Martina Pötscheke-Langer de e-sigaralardaki nikotinin bu maddede bulunduğunu ve çok tehlikeli olduğunu söylüyor.

"PASİF İÇİCİLER İÇİN TEHLİKESİ YOK"

“Sadece buhar, size bir zararı dokunmaz.” Bu cümleyi de e-sigara kullananlardan çok duyarsınız. Ancak bunun da gerçekle bir ilgisi yok.

Fraunhofer Wilhelm-Klauditz-Enstitüsü araştırmacılar “sadece buhar” denilen e-sigara dumanının aslında böyle olmadığını kanıtladı.

Enstitüden Dr. Tobias Schripp, e-sigarının yanma aşamasında pek çok zararlı maddenin havaya salındığını vurguluyor. Yanma anında odada bulunan pasif içicilerin de bu maddelerden etkileneceğini kaydediyor.

"SİGARAYI BIRAKMAMA YARDIMCI OLUYOR"

Bu yargının da tam olarak gerçeği yansıtmadığı Yeni Zelandalı bilimadamları tarafından ispatlandı.

E-sigaranın sigarayı bırakmada yardımcı olup olmadığını araştıran uzmanlar 650 kadar uzun süreli tiryakiyi deneye aldılar ve bunlara e-sigara verdiler.

Beşte biri deneyin hemen başında bu işten vazgeçti. Altı ay sonunda ise sadece yüzde 7,3’ü e-sigara içmeye devam etti. Diğerleri ise normal sigaraya geri döndü. Sigarayı bırakan olmadı.

Sigarasız Forumu’ndan Martin Spatz ise özellikle gençlerin sigaraya başlamasında e-sigaranın etkili olduğunu tam tersine sigarayı bırakmada işe yaramadığını ifade ediyor. CİHAN

Yorumlar