'Düzenli bir yaşam ile kemik erimesini önlemek mümkün'

Uz. Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, 50 yaş üzeri kadınlarda görülen osteoporozun, menopoz sonrasında sağlık problemlerine neden olarak yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi. Demircioğlu, “Ancak yeterli miktarda kalsiyum tüketip sağlıklı...

Google Haberlere Abone ol
'Düzenli bir yaşam ile kemik erimesini önlemek mümkün'

Uz. Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, 50 yaş üzeri kadınlarda görülen osteoporozun, menopoz sonrasında sağlık problemlerine neden olarak yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi. Demircioğlu, “Ancak yeterli miktarda kalsiyum tüketip sağlıklı beslenerek, düzenli bir yaşam tarzı ile osteoporoz riskini azaltmak mümkün.” dedi.

Memorial Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, kemik erimesini önlemenin yolları hakkında bilgi verdi. Kemik erimesinin bir isketlet bozukluğu olduğunu belirten Demircioğlu, “Kemik erimesi kişiyi artan kırık riskine maruz bırakacak düzeyde kemik gücünde azalma ile ortaya çıkan bir iskelet sistemi bozukluğudur. Kemik gücü; kemik yoğunluğu ve kemik kalitesinin bileşimini yansıtmaktadır. Düşük kemik kütlesi, kemiğin kırılganlığında artma ve kemik mikromimarisinin bozulması ve sonuçta kırık riskinin artması ile sonuçlanmaktadır. Kemik erimesi ve kemik erimesine bağlı kırıklar için risk faktörlerinin tanımlanması ile yüksek risk altındaki bireyler ortaya çıkabilir ve böylece değiştirilebilen risk faktörleri yönetilerek kırıklar önlenebilir.” ifadelerini kullandı.

Kemik erimesi’nin en çok omurga el bileği ve kalça bölgesinde görüldüğünü ifade eden Demircioğlu, “Ağrı birçok metabolik kemik hastalığına eşlik eden bir belirti olarak ortaya çıkmaktadır. Kemik erimesinde ise uzun süre hastalığın ilk belirtisinin kırık olduğu düşünülmüşse de mikroskopik düzeyde gelişen ve radyolojik yöntemlerle gösterilmeyen "mikrokırık" kavramının yerleşmesi ile kemik erimesi kronik ağrılı hastalıklar listesine eklenmiştir. Kemik erimesinde kırıklar en sık omurga, el bileği, kalça bölgesinde görülmektedir. Bu kırıklar hafif bir düşme veya çarpmadan sonra oluşabilmektedir. Kemik erimesi hastalarında ortaya çıkan boy kısalması da hastalığın tanımlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.” şeklinde konuştu.

Yeterli miktarda protein, meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Demircioğlu, şöyle devam etti: “Protein kemik ağırlığının yaklaşık üçte ikisini meydana getirir ve kemik mikromimarisinin oluşumu için gereklidir. Kemik yapımını artıran hormon ve büyüme faktörlerinin yapımının sağlanabilmesi için diyetle yeterli miktarda protein alımı gerekmektedir. Bu durum özellikle protein alımı yetersiz yaşlı hastalar için önemlidir. Ancak yer yaşta, diyetle alınan toplam asit ve alkali yükü özellikle kalsiyumu yetersiz olan bireylerde kalsiyum atılımı üzerinde etkili olmaktadır. Bu nedenle protein, meyve ve sebzelerle oluşan dengeli beslenme kemik metabolizması yönünden faydalıdır.”

CİHAN

Yorumlar