DÜZELTME-Tuğamiral Dede:İlk defa Türk karasuları dışında füze atışları yapacağız

Sayın Abonemiz,Daha önce geçilen haberin başlığında Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede'nin rütbesi sehven 'Amiral' olarak yazılmıştır. Haberi düzelterek tekrar servis ediyoruz. Saygılarımızla.Çanakkale Boğazı’ndan...

Google Haberlere Abone ol
DÜZELTME-Tuğamiral Dede:İlk defa Türk karasuları dışında füze atışları yapacağız

Sayın Abonemiz,

Daha önce geçilen haberin başlığında Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede'nin rütbesi sehven 'Amiral' olarak yazılmıştır. Haberi düzelterek tekrar servis ediyoruz. Saygılarımızla.

Çanakkale Boğazı’ndan 52 gün önce geçerek Güney Afrika seferine çıkan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Güney Afrika açıklarında füze atış denemelerini gerçekleştirecek. Atışların daha önce planlandığını, ancak çeşitli sebepler nedeniyle bir hafta ileri alındığını ifade eden Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, yapılacak faaliyetin Türkiye’nin kendi karasuları dışında yapacağı ilk atış denemesi olacağına vurgu yaptı. Dede, “Atışlar, 12-13-14 Mayıs tarihlerinde yapılacak şekilde planlanmış durumda. Bu bizim kendi çevremizdeki denizlerimizin dışında yapacağımız ilk atış denemesi. Bu da Deniz Kuvvetleri’nin harekat alanının ve kabiliyetinin genişlediğinin ve çok daha uzak mesafelerde bu tip atışları gerçekleştirebileceğinin göstergesi olacak.” dedi.

Dünya denizlerinde sancak göstererek Türk dış politikasını desteklemek, Afrika ülkeleri ile tesis edilen ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni ilişkilerin tesis edilmesine katkı sağlamak maksadıyla 17 Mart’ta Gölcük’ten ve 18 Mart’ta Çanakkale’den geçerek Afrika yolculuğuna başlayan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Güney Afrika Cumhuriyeti’ne geldi. Milgem Projesi ürünü Milli Gemi TCG Heybeliada Korveti (F-511), TCG Gediz Firkateyni (F-495), TCG Oruçreis Firkateyni (F-245) ve TCG Yarbay Kudret Güngör (A-595) lojistik gemilerinin görev aldığı sefer hakkında Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Tuğamirali Murat Dede, Heybeliada Korveti’nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nun 18 Mart’ta Çanakkale’de başlayan 2014 yılı Afrika seyri Türk Deniz Kuvvetleri’nin harbe hazırlık seviyesinin yükseltilmesine ve dünyada görünürlüğünün artırılmasına katkı sağladığını ifade eden Tuğamiral Dede, kazanılan imkan ve kabiliyetler ile yeteneklerinin sergilenmesine vesile olduğuna dikkat çekti. Sadece sayılı donanmaların icra edebileceği uzun süreli ana üstten ayrı hareket kabiliyetinin geliştirilmesine de olanak tanıyan seferin Afrika ülkeleriyle ikili ilişkilerin güçlendirilmesine ve yeni ilişkiler geliştirmesine de yardımcı olduğuna değindi. Dede, Afrika ülkelerinin kapasite artırmalarına yönelik katkı sağlamaya devam edeceğini kaydetti.

“GİTTİĞİMİZ ÜLKELERE YARDIM ELİ UZATTIK”

Her limanda büyük bir ilgiyle karşılaştıklarını ve gittikleri ülkelerdeki insanlara yardım eli uzattıklarını belirten Dede şöyle devam etti: “Batı Afrika ülkelerinin tamamı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Deniz Kuvvetleri tarafından ziyaret edilmiştir. Önümüzde 8 ülke ve 9 liman ziyareti daha planlıdır. İcra edilen 15 ülkeli liman ziyaretinde ülkelerin bakan, genelkurmay başkanı, vali, kuvvet komutanları ve belediye başkanları seviyesinde 69 makama ziyaretlerde bulunulmuştur. Liman ziyaretlerinde gemilerde bulunan 60 ton ağırlığındaki 4 bin kolilik gıda yardımı, 5 bin adet okul çantası, 50 adet tekerlekli sandalyenin, iki cerrahi setin ve 702 koli ilaç yardım paketinin dağıtımı planlanmıştır.”

“TÜRKİYE TARİHİNDE BİR İLK”

Limanlar arasında yapılan seyirlerde harbe hazırlık seviyesinin en yüksek seviyede eğitimlere devam edildiğini açıklayan Dede, bu eğitimlerde üstün başarı elde edildiğine dikkat çekti. Güney Afrika açıklarında yapacakları eğitimleri de önümüzdeki hafta yapmayı planladıklarını açıklayan Tuğamiral Dede konuşmasına şöyle devam etti: “Atışlar, 12-13-14’ünde yapılacak şekilde planlanmış durumda. Zaten bizim bu tarihler atış planlamamızın yedek günüydü. Şu an başka bir sorun gözükmemekte. Bu bizim kendi çevremizdeki denizlerimizin dışında yapacağımız ilk atış olacak. Bu da Deniz Kuvvetleri’nin harekat alanının ve kabiliyetinin genişlediğinin ve çok daha uzak mesafelerde bu tip atışları gerçekleştirebileceğinin göstergesi olacak.”

“KENDİMİZİ HİÇBİR ZAMAN YALNIZ HİSSETMİYORUZ”

52 gündür seferde olan 4 gemide bulunan 700’ün üzerinde personelin tarihi bir görev üstlendiğini ifade eden Barbaros Türk Deniz Görev Birliği Komutanı Albay İhsan Bakar, bu konuda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kendilerine verdiği desteğin önemli bir güç olduğuna değindi. Bakar, “Türk Deniz Kuvvetlerimizin bizi hiçbir zaman yalnız hissettirmemesi bizim için çok önemli bir unsur. Çünkü hangi harekat koşulu ve mesafede olursa olsun ihtiyaç olduğunda, yakını vefat eden, çocuğu olan gerektiğinde personelimizin transferi ve görüşmelerin gerçekleştirilmesi açısından personelimiz moral ve motivasyon yönünden yüksek seviyede görevini ifşa edebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Seyir sırasında zor günler yaşadıklarını anlatan Yarbay Kudret Güngör Lojistik Destek Gemisi Komutanı Albay Metin Çulcu ise “148 yıl sonra bu sulara gelmek coğrafyanın ve seyrin bir sürü etkenine tanıklık etmek bilmediğimiz ülkelere gelip kültürlerini tanımak açısından onları bilgilendirdik. Onlar merakla buraya geldiler. Ben kendi gemim açısından bir örnek vermek istiyorum. İkmal subayım seyrin üçüncü gününde babasını kaybetti. Durumu komutanımıza ilettiğimiz andan itibaren her aşamada kendisiyle ilgilenildi ve babasının cenazesine yetişti.” diye anlattı.

TCG Oruçreis Firkateyni Komutanı Kurmay Albay Yüksel Can da Afrika ülkelerinde gördükleri öğrencilerin kendilerine gösterdikleri ilgi ve sıcaklığın da personel üzerinde olumlu etkisi olduğunu kaydetti. TCG Gediz Komutanı Kurmay Yarbay Altan Altınkaya bir personelin hasta çocuğuna rağmen görevinin başında olduğunu belirtti. Altınkaya, “Göreve çıkmadan önce bir astsubayımın çocuğu ümitsiz bir hastalığa yakalandı. Son güne kadar arkadaşımız hastanedeydi. Buna rağmen bu görevin tarihi bir görev olmasından dolayı bizimle birlikte seyre iştirak etti.” şeklinde konuştu.

TCG Heybeliada Korveti Komutanı Kıdemli Binbaşı Rüştü Sezer, hem mutlu hem de hüzünlendikleri anlarda Deniz Kuvvetleri’nin her zaman yanlarında olduğuna dikkat çekti. Sezer, “Bir personelimiz başka bir limanda babasının cenazesine intikal etti, şimdi tekrar aramıza katıldı. Biz bu gücü hissettiğimiz sürece bize verilen her türlü görevi azami başarıyla yapmaya hazırız. Bundan sonraki faaliyetlerimiz de bundan önce olduğu gibi başarılı bir şekilde devam eder. Haziran ayı sonu itibariyle tekrar Gölcük’te birlikte oluruz.” açıklamalarında bulundu. CİHAN

Yorumlar