’Duygu değişiklikleri kişiyi fazla ve yanlış tarzda yemeye itiyor’

Duygu durumu değişikliklerinin kişileri çok daha fazla ve yanlış tarzda yemeye ittiği bildirildi. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gizem İncekalan, ’yedikçe mutlu oluyorum’, ‘iş yerinde müdürüme çok sinirlendim dayanamadım yedim’, ‘çocuğum...

Google Haberlere Abone ol
’Duygu değişiklikleri kişiyi fazla ve yanlış tarzda yemeye itiyor’

Duygu durumu değişikliklerinin kişileri çok daha fazla ve yanlış tarzda yemeye ittiği bildirildi. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gizem İncekalan, ’yedikçe mutlu oluyorum’, ‘iş yerinde müdürüme çok sinirlendim dayanamadım yedim’, ‘çocuğum yaşıtlarından geç öğreniyor ona kızdığım zaman suçluluk duyuyorum ve kendimi dolabın önünde buluyorum’, ‘eşim ev konusunda bana destek olmuyor çok yoruluyorum ona sinirimi yiyeceklerden çıkarıyorum’ gibi şikayetleri son yıllarda sıklıkla duyduğunu söyledi.

Bu tarz duygu durumu değişikliklerinin kişiyi yanlış tarzda yemeye ittiğini belirten İncekalan, “Öncelikle kontrolsüz yeme durumunun temelindeki sebep tespit edilmeli, sonrasında hangi duygu halinde ne tür yiyeceklere yöneldiğinizi bulmalı ve yerine bunlara alternatif daha masum yiyecekler koymalıyız.” dedi.

İncekalan, “Önemli olan sinir ve stresli anlar ile kişinin kendini gergin ve endişeli hissettiğinde diyetini bozmayacak masum yiyecekleri bulabilmesidir.” diye konuştu. İncekalan, bu duyguları ve kişilerin diyetini bozmayacak masum yiyecekleri şöyle sıraladı: Sinir anında kıtır kıtır yenen tuzlu yiyecekler bizi cezbeder. Kuruyemiş, cips, tuzlu krakerler yedikçe öfkenizin yatıştığını hissedersiniz. Bu genel olarak herkesin yaşadığı bir durumdur önemli olan öfkeli anlarımızda bu duygularımızı tatmin edecek masum yiyecekleri bulmaktır. Üzerine kekikli biberli domates sosu sürülüp fırınlanmış kıtır ince ekmekleri süzme yoğurda batırarak yiyebilirsiniz, salatalık havuç gibi kıtır sebzeleri bol miktarda yiyebilirsiniz. Yağsız patlamış mısır da böyle zamanlarda kurtarıcı olabilir.”

Stresli olunduğunda patates kızartması, makarna, çikolata, şekerleme, yaş pasta gibi yoğun karbonhidrat içeren yiyecekler gözünüze çok rahatlatıcı göründüğünü kaydeden Diyetisyen Gizem İncekalan, “O an ki yoğun enerji ihtiyacınızı suçlu karbonhidrat bombalarından karşılamak yerine kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olacak bir kase meyveli yoğurt bir çay kaşığı tarçın ve bir avuç bademden oluşan bir karışımı denemiyorsunuz. Badem uzun süreli enerjiyi sağlarken tarçın kan şekerinizin ani düşüşünü engelleyecektir. Kabuklu badem ve Antep fıstığını da stres attırıcı olarak deneyin, kabuklar sizi oyalayıp abartı kaloriler almanızı önleyecektir. Yalnız hissettiğinizde, canınız sıkıldığında, bir şeylere üzüldüğünüzde kendini buzdolabının önünde bulan tek kişi siz değilsiniz üzülmeyin. Ben de dondurmanın o güzel mutluluk verici dost görünümlü yumuşacık lezzetinin çekimine kapılıyorum. Ev yapımı az şekerli vişne veya çilek reçelini de tatlı yoğurda karıştırıp buzluğa attığınızda harika bir kase dondurma elde edebilirsiniz. Dondurulmuş süt-bal-muz karışımı ile yine sıkıcı günlerinizde kendinize eğlencelik bir içecek yapabilirsiniz.“ şeklinde sözlerini tamamladı. CİHAN

Yorumlar