Dünyanin sesleri Romanya'da sahne aldı

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından 'Dünyanın Renkleri' sloganıyla bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Ses Finali Sala Palatului’de yapıldı. 22 ülkeden Bükreş'e gelen 100 öğrenci, Türkiye'den...

Google Haberlere Abone ol
Dünyanin sesleri Romanya'da sahne aldı

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından 'Dünyanın Renkleri' sloganıyla bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Ses Finali Sala Palatului’de yapıldı.

22 ülkeden Bükreş'e gelen 100 öğrenci, Türkiye'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen izleyicilere muhteşem bir gösteri sundu. Bu yıl 12.'si düzenlenen Dil ve Kültür Festivali'nin Romanya ayağının ses ve yetenek yarışmasının final heyecanı büyük ilgi gördü. Ülke elemelerinde birinci olan 10 öğrencinin en iyi ses olmak için yarıştığı finallere Romen halkı büyük ilgi gösterdi.

SES YARIŞMASININ BİRİNCİSİ GÜRCİSTAN OLDU

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından "Dünyanın Renkleri" sloganıyla bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Ses Finali'de birinciliği Aynı Ton şarkısı ile Gürcistan'dan İrina Khechanovi aldı. Fransa'dan Anais Leforestier 'Je Veux' şarkısı ile ikinci olurken, Tanzanya'dan Lokman Mtiga 'Moyo' şarkısı ile üçüncülüğü kazandı.

Program Romanya'nın geleneksel halk danslarıyla başlayan finallerde sahneye ilk çıkan Endenozya'dan Meta Havika Hutri, 'Agnes Monicamatahariku' adlı şarkıyla ülkesini temsil etti. Ardından Kazakistanlı Ashad Baitleu 'Sugirdin Termesi' adlı Kazakça şarkıyı seslendirdi. Büyük çekişmeye sahne olan ses finalinde ABD'den Jasmin Moses 'The Climb' adlı İngilizce şarkıyla izleyenleri mest etti. Sonrasında Afganistan'dan Timur Nusret 'Dewhaaye Mast' şarkısıyla performans sergiledi.

Mozambikli öğrencilerin hazırladığı dans gösterisi izleyicileri Kastamonu'ya götürdü. Romanya'yı temsil eden Maria Poşarlie çıktı. Maria söylediği 'De-ar Fısavı' şarkısıyla salonda bulunan Romenlere büyük keyif yaşattı. Moğol, Anu Udari Enkhtuya, 'Unagan Bagiin Aashaaraa' adlı şarkıyı seslendirdi. Kırgız öğrencilerin hazırladığı horon ve kolbastı salonda renkli anlar yaşanmasını sağladı.

Tanzanya'yı temsil eden Tunus'tan Nurhan Zaid 'Bintis Selebeya' şarkısını seslendirdi. Sonrasında yarışmaya Fransa'dan katılan Anais Leforestier 'Je veux' adlı şarkıyla büyük beğeni topladı. Gürcistan'dan İrina khechanovi tüm öğrenciler gibi ülkesini başarıyla temsil etti.

Programda bir gün önce yapılan şarkı yarışması birincisi Kosovalı Anita Sezen Aksu'nun Firuze şarkısını seslendirdi. Büyük çekişmeye sahne olan ses yarışması finalinde yarışan öğrencilerin sesleri dinleyicilere keyifli anlar yaşattı. Program 22 ülkeden çocukların 'yeni bir dünya' şarkısını seslendirmesiyle sona erdi.

SES YARIŞMACILARI ÜNLÜ MÜZİSYENLERİ HAYRAN BIRAKTI

Yarışmanın jüri üyelerinden Jazz Sanatçısı Mike Godoroja, "Çok kültürlü bu organizasyon muhteşem bir olay. Burada yaşananlar beni gerçekten çok etkiledi. Bu organizasyonun bir parçası olmak mutluluk verici." dedi.

Organizasyona katıldığı için çok mutlu olduğunu belirten Tiyatro Sanatçısı Adriana Trandafir "Burada gördüklerimiz gerçekten çok harika. Görüyoruz ki yetenek varsa dünya ve gelecek için bir umut var." ifadelerini kullandı.

Jüride olduğu için çok gurur duyduğunu söyleyen, Ses Sanatçısı Carmen Trandafir ise, "Bu muhteşem organizasyonu organize edenlere ve bu işin her aşamasında çalışanlara gönülden teşekkür ediyorum." diye konuştu.

RUMEN DEVLET ADAMLARI SALONDAYDI

Dil ve Kültür Festivali'nin 2. günü gerçekleşen ses yarışmasına Rumen devlet erkanı da yoğun ilgi gösterdi.

Romanya Sosyal Diyalog Bakanı Aurelia Cristea, Bükreş Valisi Paul Nicolae Petrovan, Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Mihai Razvan Angureanux AB Milletvekili Clodia Tapardel ve Bosna Hersek Bükreş Büyükelçisi Dusko Kovaçeviç toplantıya katıldı.

CİHAN

Yorumlar