Dünyanın en büyük 5. sulama tüneli Suruç Tüneli bitmek üzere

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’ta önemli bir adım daha atıldı. Proje kapsamında Suruç Ovası’na su temin edecek olan 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli tamamen delindi.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın en büyük 5. sulama tüneli Suruç Tüneli bitmek üzere

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’ta önemli bir adım daha atıldı. Proje kapsamında Suruç Ovası’na su temin edecek olan 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli tamamen delindi. Dünyanın en uzun 5. tüneli olan Suruç Tüneli, Büyük Suruç Ovası’nda 950 bin 970 dekar zirai araziye su sağlayacak. Proje tamamlandığında 190 bin kişiye istihdam sağlayacak, ekonomiye de 270 milyon TL katkı sağlayacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, GAP Eylem Planında yer alan ve projeleri büyük oranda tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi’nin inşaat işlerinin kademeli olarak devam ettiği bilgisini verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Suruç Ovası’nı sulayacak projenin en önemli ayaklarından biri olan Suruç Tüneli’nde ise mutlu sona ulaşıldığı belirtildi. Suruç Ovası’nda 950 bin 970 dekar zirai araziye su sağlayacak ve dünyanın en uzun 5. tüneli olan Suruç Tüneli’nin de tamamlandığı kaydedildi.

KAZIDA SON TEKNOLOJİ KULLANILIYOR

Suruç Tüneli’nin sözleşmesi 09 Mart 2009 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilmişti. Kazı çapı 7,80 metre olan, 7.00 metre bitmiş iç çapına sahip ve 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli’nin kazı çalışmaları köstebek diye de tabir edilen Tünel Delme Makinesi (TDM) ile yapıldı. Yeraltında dev bir köstebek gibi çalışan TDM ile çevreye ve yer üstündeki yapılara zarar vermeden kilometrelerce kazı yapılarak su getiriliyor. Bir matkap gibi çalışarak hızlı bir şekilde tüneli delip içindeki harfiyatı da dışarı boşaltan ve aynı anda tünelin döşeme ve prefabrik kaplamasını da yapabilen Tünel Delme Makinesi ülkemizde KOP, GAP, Melen, Gerede gibi çok önemli su projelerinde de kullanılıyor.

SURUÇ TÜNELİ, BİRÇOK NEHİRDEN DAHA YÜKSEK DEBİYE SAHİP

Devreye alındığında Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na saniyede 90 m3 su aktaracak olan Suruç Tüneli, böylece birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak. Bu rakam Türkiye’nin en hızlı akan nehri Çoruh’un yıl içindeki en düşük debisinin yaklaşık iki katına, en yüksek debisinin ise beşte birine yakın bir değer oluyor.

Suruç Tüneli ile birlikte 8 üniteden oluşan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tamamlandığında Suruç Ovası’nda toplam 950 bin 970 dekar tarım arazisi basınçlı olarak yağmurlama ve damla sistemiyle sulanacak. DSİ tarafından gerçekleştirilen projenin toplam maliyeti 1.5 milyar TL’yi buluyor. Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi çerçevesinde Suruç Tüneli ile birlikte 8 ünite yer almaktadır. Üniteler tamamlanmıştır. Bu yıl sulama mevsiminde Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na su verilmiş olacaktır.

Bakanlık, Suruç Tüneli, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı I. Kısım, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sol Sahil Ana Kanal, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanal, Taşbasan Depolaması, Taşbasan Sol Sahil Sulaması 1. Kısım, Taşbasan Sol Sahil Sulaması 2. Kısım ve Taşbasan Sağ Sahil Sulaması, şebeke inşaatlarının hızla devam ettiğini bildirdi. Yine Suruç Ovası Sağ Sahil Şebeke, Sol Sahil 1. ve 2. Kısım Şebeke ile TP1 Sulaması Şebeke inşaatları da devam ediyor.

270 MİLYON TL GELİR, 190 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Proje tamamlandığında yılda ortalama 270 milyon TL gelir artışı ve yaklaşık 190 bin kişiye istihdam sağlayacak. Suruç Ovası Fırat Nehri’nin suları ile hayat bulacak ve bölgenin su ihtiyacını giderecek. CİHAN

Yorumlar