"Dünyada 2 dakikada bir kadın, serviks kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor"

Adana Özel Avrupa Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdinç Özdoğan, serviksin dünyada 45 yaş altı kadınlarda en çok görülen ikinci kanser türü olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
"Dünyada 2 dakikada bir kadın, serviks kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor"

Adana Özel Avrupa Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdinç Özdoğan, serviksin dünyada 45 yaş altı kadınlarda en çok görülen ikinci kanser türü olduğunu belirtti.

1-7 Nisan kanser haftası nedeniyle önlenebilir bir kanser türü olan serviks hakkında bilgi veren Op. Dr. Serdinç Özdoğan, kanserden ölümlerin üçüncü sırasında serviksin geldiğini vurguladı. Özdoğan, “Dünyada 2 dakikada bir kadın serviks kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Tarama programları serviks kanseri görülme sıklığını önemli ölçüde azaltmayı başarabilmiştir. Serviks, rahimin dışarıya açılan kapısı gibi düşünülebilir. Kadınların menstrüel kanamalarının olduğu, spermlerin geçişini sağlayarak gebeliği sağladığı, enfeksiyonların karın bölgesine geçişini engellediği yerdir. Doğum sırasında açılarak doğumun sağlandığı bölümdür.” diye konuştu.

Op. Dr. Serdinç Özdoğan, hücrelerinin normal durumundan anormal hale geçmesi ve aşırı çoğalmasıyla oluşan kötü huylu tümörler olan serviks kanserinin nedeninin HPV (human papilloma virus) adı verilen bir virüs çeşidi olduğunu ifade etti. Bu kanser türünün en çok cinsel yolla bulaştığını kaydeden Op. Dr. Özdoğan, “Bunun yanı sıra ten teması, tuvalet sonrası ellerini yıkamayan birisiyle tokalaşmak, aynı eşyayı kullanmak ile ve hijyenik olmayan tuvaletlerden de bulaşabilmektedir.” dedi.

Serviks kanserinin yaklaşık yüzde 20 oranında hiç belirti vermediğine dikkati çeken Özdoğan, kanama, ağrı, ele gelen kitle, kötü kokulu akıntı, zayıflama gibi şikayetlerin alacağını belirtti. Serviks kanserinin günümüzde en önlenebilir kanser türlerinden biri olduğunun altını çizen Op. Dr. Serdinç Özdoğan, bu kanser türünden korunmanın yollarını da anlattı.

Op. Dr. Özdoğan, “Bireyin kendisi, birçok risk faktöründen uzak kalabildiği gibi tarama testlerini yaptırması serviks kanserini önlemede oldukça başarılıdır. Risk faktörlerini bilmek, düzenli olarak pelvik muayene yaptırmak ve pap smear testi yaptırmak erken tanı için yeterli gibi görünmektedir. Bunların arasında pap smear testi yaptırmak aslında en önemlisi gibi görünmektedir. Günümüzde serviks kanseri önlenmesinde aşılar yapılmaktadır. Bu aşılar 9-26 yaşları arasında önerilmektedir. Uygulandığı dönemde cinsel aktivitenin başlamamış olması daha iyi sonuçlar doğurur. Bu aşılar kanser yapıcı 2 HPV türüne karşı geliştirilmiştir. Aşının en az 5 yıl süreyle koruduğu kanıtlanmış ve korumanın ne kadar süreceği halen araştırılmaktadır.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar