Dünyaca ünlü cerrahlar, ÇÜ’de deneysel çalışmaya katıldı

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇÜTF-DETAUM) uluslararası bir çalışmaya ev sahipliği yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca ünlü cerrahlar, ÇÜ’de deneysel çalışmaya katıldı

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇÜTF-DETAUM) uluslararası bir çalışmaya ev sahipliği yapıyor.

Avusturya Salzburg Üniversitesi, Amerika Jhons Hopkins Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden cerrahlar, çene cerrahisinde çığır açması beklenen yeni teknikleri araştırmak ve uygulamak için, Türkiye’nin domuz üretip deneysel araştırmalara sunan tek merkezi DETAUM’da bir araya geldi. Tıp bilimine hizmet etmek adına deney hayvanları üzerinde ilk defa denenen tekniklerde başarı sağlanırsa insan üzerinde de uygulamaya geçilecek ve bu yeni teknik çene üst kırıkları, orta yüz deformiteleri, ortopedi ile estetik cerrahisinde insanların umudu olacak.

ÇENE CERRAHİSİ VE ORTOPEDİ İÇİN UMUT…
ÇÜ bünyesindeki Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, domuzdan tavşana kadar birçok deney hayvanı yetiştirilerek, bilimin hizmetine sunuluyor. Bugüne kadar birçok uluslararası deney için onlarca bilim insanını ağırlayan merkez, Avusturya Salzburg Üniversitesi, Amerika Jhons Hopkins Üniversitesi’nden gelen dünyaca tanınmış cerrahların deneyine ev sahipliği yaptı. ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden çene cerrahlarının da katılımıyla ortak çalışmaya imza atan cerrahlar 1 hafta boyunca, yetişkin domuzlar üzerinde çene cerrahisi ve ortopedi için umut olacak yeni bir tekniğin deneyini yaptı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kenan Dağlıoğlu, merkezin amacının tıp ve biyoloji alanında araştırma yapmak isteyen tüm bilim adamı ve araştırmacılara alt yapı ve deney hayvanı sağlamak olduğunu bildirdi. Domuz üreten ve deneysel araştırmalara sunan tek merkez olmalarından dolayı Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarıyla zaman zaman ortak çalışmalara imza attıklarını da belirten Yrd. Doç. Dr. Dağlıoğlu, “Avusturya ve Amerika üniversitelerinden gelen cerrah arkadaşlarımızla bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar denenmemiş tekniklerin kullanıldığı çalışmalar aralıksız olarak her bir hayvanda 5-6 saat sürüyor. Başarılı olunabilirse estetik cerrahisinde yeni bir sayfa açılır.” şeklinde konuştu.

Deneysel çalışma hakkında bilgi veren ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Benlidayı, “Uluslararası bir çalışma yürütmekteyiz. Eğer bu çalışma başarılı olursa, ilerleyen dönemlerde çene üst kırıklarında, orta yüz deformitelerinde fonksiyon ve estetik açısından insanlar için çok büyük bir başarı elde edilecek. Bu çalışmadaki amaç dünyadaki çalışmalardan farklı olarak damarlı uyluk kemiği kullanarak, atar damarı atar damara bağlamaktan ziyade, toplardamarı atardamara bağlayarak kemiği yaşatmaya çalışacağız ve ölü kemiğin yaşayan kemik üzerindeki etkisini de göreceğiz. Estetik ve ortopedi için çok önemli çığır açacak bir araştırma olacak. Hayvan üzerinde denenen bu çalışma uygun sonuç verirse insanlarda da uygulanacak.” dedi

Tıp alanında uluslararası öneme sahip olan çalışmaya dünyaca ünlü cerrah ve ortopedistler katıldı.
Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kürkçü, Doç. Dr. Emre Benlidayi, Arş. Gör. Dt. Onur Keçeli ile Ç.Ü. DETAUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kenan Dağlıoğlu’nun da aralarında bulunduğu araştırma ekibinde; Avusturya’dan Paracelsus Medikal Üniversitesi Maksillofasiyal Cerrahi Departmanı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alexander Gaggl ve Dr. Farzad Borumandi, Klagenfurt Üniversitesi’nden Dr. Heinz Buerger (Ortopedist), Graz Üniversitesi’nden Plastik Cerrah Dr. Anna Vasiliva, Amerika Birleşik Devletleri’nden Jhon’s Hopkins Hastanesi Plastik cerrahi Departmanından Dr. James Higgins yer aldı.
CİHAN

Yorumlar