Dünya Su Günü'nde tehdit altındaki Sapanca Gölü'nde etkinlik düzenlediler

Sapanca Gölü ve Doğayı Koruma Derneği, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle, kuraklık tehdidi altında bulunan Sapanca Gölü sahilinde etkinlik düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Dünya Su Günü'nde tehdit altındaki Sapanca Gölü'nde etkinlik düzenlediler

Sapanca Gölü ve Doğayı Koruma Derneği, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle, kuraklık tehdidi altında bulunan Sapanca Gölü sahilinde etkinlik düzenledi.

    Göl sahilinde suların çekildiği bir platformda açıklama yapan Dernek Başkanı Cemal Karaağaç, Sapanca Gölü’nün geniş bir bölge için önemli olduğunu söyledi. Sadece bir grup gönüllünün Sapanca Gölü’nde yaşanan vahim çekilme tablosunu değiştiremeyeceğini, ancak halkın duyarlılığıyla gölde yaşanan olumsuzlukların aşılabileceğini ifade eden Karaağaç, "Bugün ne yazık ki ülkemiz için hala bir su politikasının varlığından söz edilemez. Derneğimiz, Sakarya ve Kocaeli illeri için öncelikle Sapanca Gölü’nü korumayı ve göl suyu kullanım kriterlerini belirlemeyi amaç edinmiş tek dernektir. Sapanca Gölü uzun yıllardır, hakkında çeşitli kanun ve yönetmelikler çıkarılmasına rağmen yağmalanmış bir göldür. Bu yağmalama, sadece bugüne ait değildir. Önceki yılların iktidarları tarafından da Sapanca Gölü plansız, göl için gelecek projeksiyonu hazırlanmadan acımasızca kullanılmıştır. Ne yazık ki önceki yılların basiretsizliği, bunca deneyime rağmen hala sürdürülmekte ve halkın içme ve kullanma suyu olarak kullandığı Sapanca Gölü yol olmaktadır." dedi.

    Anayasaya göre her bireyin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının bulunduğunu kaydeden Karaağaç, şunları söyledi: "Bu ekolojik ve biyolojik zorunluluğu herhangi bir maddi şarta bağlayan anlayışların, göl suyunu korumak ve en sağlıklı koşullarda sizlere ulaştırmak gibi bir yükümlülüğü vardır. Eğer bu yükümlülük, göl suyunun korunması ve kullanılması kriterlerinden birini bile halk yararına yerine getirmiyorsa, doğal kaynaklara ve halka ihanet ediyor demektir. Sapanca Gölü kamuya aitse, göl üzerine karar verme süreçlerine sivil toplum oluşumlarının, dolayısıyla halkın da katılımını sağlamak kaçınılmaz bir devlet sorumluluğudur. Sapanca ilçesi, Sakarya ve Kocaeli illeri için ekolojik bir denge unsuru ve yine bu bölgenin en önemli sosyo-ekonomik orijinli turizm bileşeni olan Sapanca Gölü’ nün, toplum yararına korunması, hayati bir doğal kaynak niteliğine sahip olmasından ötürü elzemdir."

    Sapanca Gölü'nün beslendiği yer altı ve yer üstü kaynaklarının tahsisi konusunda kapsamlı bir araştırma başlatılarak mevsimsel koşulların da içinde yer alacağı bir gelecek projeksiyonu içinde hassasiyetle incelenmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Karaağaç, "Sapanca Gölü hidrolojisinde çeşitli olumsuz etkenler ve gölden su tahsis kriterlerinin dikkate alınabileceği yeni bir araştırmanın yapılarak, göle has bir ‘Su Rejimi’ nin oluşturulması bağlamında devletimiz ve hükümetimizin, bakanlıkları ve ilgili idareler aracılığıyla iradesini en yakın sürede ortaya koyacağına inanıyoruz." diye konuştu.

    Açıklamanın ardından dernek üyeleri, göldeki soruna dikkat çekmek amacıyla gökyüzüne dilek feneri uçurdu.
Etkinliğe Sapanca Muhtarlar Derneği Başkanı Tolunay Kösemen, Sapancaspor Kulübü Başkanı Umut Sıy, Kocaeli Halkevleri yöneticileri ile dernek üyeleri katıldı. CİHAN

Yorumlar