Dünya medeniyetlerinden Nemrut Dağı'na tarih yolculuğu

National Geographic öncülüğünde, dünyanın değişik ülkelerinden bilim insanları, tarihçi ve medeniyet tarihi araştırmacılarının katılımı ile İstanbul’da başlayan 'Uluslararası Medeniyetler Diyalogu Sempozyumu'nun katılımcıları,...

Google Haberlere Abone ol
Dünya medeniyetlerinden Nemrut Dağı'na tarih yolculuğu

National Geographic öncülüğünde, dünyanın değişik ülkelerinden bilim insanları, tarihçi ve medeniyet tarihi araştırmacılarının katılımı ile İstanbul’da başlayan 'Uluslararası Medeniyetler Diyalogu Sempozyumu'nun katılımcıları, gerçekleştirilen sempozyum sonrası insanlık tarihinin doğu-batı sentezini oluşturan Nemrut Dağı'na bir tarih yolculuğu gerçekleştirdi.

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı ve Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Bekir Karlığa başkanlığında ve National Geographic öncülüğündeki 40 kişilik heyet, başta Nemrut Dağı olmak üzere, diğer tarihi ve turistik yerleri görmek üzere Adıyaman’a geldi. Dünyanın değişik ülkelerinden Adıyaman’a gelen bilim insanlarını havaalanında Vali Mahmut Demirtaş ve Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu karşıladı.

Vali Mahmut Demirtaş, National Geographic öncülüğünde ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı ve Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Bekir Karlığa başkanlığındaki bilim insanları ve tarihçileri Adıyaman’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Demirtaş, Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden biri olan Adıyaman’ın tarihi süreç içerisinde bir çok medeniyete harman olduğunu ve bu uygarlıkların izlerini taşıyan 200 dolayında tarihi ve kültürel eserle adeta bir açık hava müzesi konumunda olduğunu belirterek, “Adıyaman, insanlık tarihinin doğu-batı sentezini oluşturan yaklaşık 20 medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dünyanın değişik ülkelerinden, konularında uzman ve saygın insanları medeniyetlerin ana merkezi olan ilimizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

Vali Mahmut Demirtaş’ın ev sahipliğinde öğle yemeğinde ağırlanan heyet, daha sonra 2000 yıl önceki Helenistik döneminin en görkemli kalıntılarından biri olan ve dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel şekilde izlendiği 2 bin 206 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı'na hareket etti.

Antik dönemin en önemli yapıtlarından olan ve günümüze kadar gelen Nemrut Dağı'ndaki dev heykelleri inceleyen heyet, Nemrut’un güzelliği karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Doğu ve Batı terastaki heykelleri dikkatle inceleyen National Geographic ekibi, gördükleri eserler karşısında etkilendi, bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmedi. Komagene Krallığı'nın günümüze kalan en önemli eserlerinden olan ve Unesco’nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aldığı Nemrut Dağı'nın tarihçesi ile ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci İngilizce anlatım yaparak, heyeti bilgilendirdi.

Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu organizatörü ve National Geographic Dergisi ekibinden Christopher Thornton ise sahip olduğu doğal güzelliği ile Nemrut Dağı'nın doğu ve batı kültürlerinin en mükemmel sentezlerinden birini oluşturduğunu belirtti. Thornton, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nemrut Dağı, doğu ve batı medeniyetleri sentezinin en mükemmel örneklerinden bir tanesidir. Gerçekleştirdiğimiz konferans da zaten bu konu ile alakalıdır. Nemrut Dağı, Yunan, Roma ve aynı zamanda eski İran medeniyetini bizlere hatırlatıyor. Nemrut’ta insanı şaşırtan şeylerden bir tanesi, dünyadaki her medeniyet buna benzer abideler ve şaheserler inşa etmiştir. Nemrut Dağı, Mısır’daki piramitlerle mukayese edilebilecek bir monimaktır. Bu da şunu göstermektedir ki her medeniyetin insanları ve krallarının böyle yüksek yerlerde eserler inşa ettiği görülmektedir.” dedi.

California Üniversitesi Öğretim Üyesi Ralph Salmi ise gördüğü eserler karşısında adeta büyülendiğini belirterek, “Nemrut Dağı gerçekten çok büyük bir şaheser. İnsanları adeta büyülüyor. Bundan sonra Türkiye’ye yapacağım ziyarette ailem ile birlikte Nemrut’u ziyaret edeceğim.” diye ifade etti.

Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr Bekir Karlığa ise konuşmasında şunları ifade etti: "Sayın Başbakanımızın Eş Başkanlığını yaptığı medeniyetler ittifakı projesinin bir ürünü olarak ve dünyanın değişik ülkelerinden Tarihçi, Antropolog, Arkeolog ve değişik alanlardaki tarihçilerden oluşan yaklaşık 40 kişinin katılımı ile İstanbul’da bir sempozyum tertip ettik. Gerçekleştirdiğimiz sempozyum sonrası oluşturulan heyet ile birlikte Adıyaman’ın ve bu bölgenin tanıtımını yapmak üzere değerli katılımcılar tarafından Nemrut Dağı'na bir gezi düzenledik. Adıyaman’ın sahip olduğu kültürel zenginliklerin tanıtılması ve evrensel konumdaki yerinin belirmesi için bu geziyi düzenledik. Bu geziyi dünyanın 20 ülkesinden yaklaşık 40 kişinin katılımı ile gerçekleştirdik. Bu gezideki katılımcıların yarısı National Geographic’e program yapan uzmanlardan oluşuyor. Nemrut Dağı, Mısır’daki piramitlerle ölçüşecek kadar mükemmel bir kültürel zenginliğe sahiptir. Bizim amacımız da ülkemizin sahip olduğu kültürel zenginlikleri dünya efkâr-ı umumiyesine aktarmaktı. Bu bakımdan bu gezinin çok yararlı olduğunu düşünüyorum.”

Nemrut Dağı'ndaki ziyaretin ardından, Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu'nun katılımcıları, Arsameia ve Cendere ziyaretiyle Adıyaman programını sonlandırdı.

CİHAN

Yorumlar