Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci törenle anıldı

Çanakkale'de, Nara Burnu önlerinde 61 yıl önce İsveç gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda düzenlenen törenle anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci törenle anıldı

Çanakkale'de, Nara Burnu önlerinde 61 yıl önce İsveç gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda düzenlenen törenle anıldı. Batan denizaltından yaralı olarak kurtulan 92 yaşındaki Topçu Kıdemli Başçavuş Hüseyin Akış o anları anlatırken duygulandı.

Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki Dumlupınar Şehitleri Tören Alanı'nda düzenlenen törene komutanlar, gaziler ve şehit yakınları katıldı. Tören çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından protokol konuşmaları yapıldı. Program sonunda törene katılanlar hatıra fotoğrafı çektirdi. Batan denizaltından yaralı olarak kurtulan 92 yaşındaki Topçu Kıdemli Başçavuş Hüseyin Akış, tören sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, her sene törenlere katıldığını söyledi. Akış, "Onların arkasından dua ediyoruz. Allah hepsine rahmet eylesin. Huzur içerisindeler. Onlar görevlerinin başında şehit oldular. Dışarıda gezmekten şehit olmadılar, görevlerinin başında şehit oldular. Hem de 91 metre denizin altında. Hepsine Allah rahmet eylesin. Mersin'in ilçesi Silifke'den geliyorum. Her yıl törenlere katılıyorum. Komutanlarımdan Allah razı olsun, ilgi ve alaka görüyorum." dedi.

Akış, herkesin şehitliği arzu ettiğinin altını çizerek, "Bu millet için, bu memleket için her zaman şehit olmaya hazırız." ifadelerini kullandı. Akış, kazanın meydana geldiği o anları da şöyle anlattı: "Ben kuledeyim. Çanakkale'yi geçtikten sonra komutan rotamızda olup olmadığımızı kontrol edelim dedi. Yanımda olan Hüseyin İnkaya arkadaşım ve ikinci komutan Kemal Ünver'den rota istedim kuleden ve verdiler. Ben de rotayı komutana rapor ettim. Nara Burnu'na yaklaştığımız zaman gece Hasan Yumuk sancak 15 dedi, Allah Allah biraz evvel kontrol edildi dedim. Acaba ne var demeye kalmadan bir gürültü duydum. Yanımda bir astsubay bir de serdümen vardı. Kaportadan giren deniz suyu horul horul ötüyordu. O yanımdaki iki astsubay ile askeri katladığı gibi santrale indirdi. Geminin içi tamamen su dolduktan sonra biri bana yürü der gibi gemiyi terk etmeye çalıştım. Ondan üç gün önce bir oğlum olmuştu, denizin içinden yukarıya çıkamadığım için göremeyeceğim oğlumu dedim. Ama Cenab-ı Allah yardım etti denizin üzerine çıktım. Kalan 3 arkadaşım akıntıyla Çanakkale'ye doğru gidiyordu. Gözcü askerlerimizi onların pervanesi parçaladı. İngilizce yardım istedim, botu istediler, gümrük botu geldi ona teslim ettiler. Askeri hastaneye yatırdılar bizi."

Törenin sonunda denize çelenk ve karanfiller atıldı. Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Dumlupınar denizaltısı, 4 Nisan 1953'te NATO manevralarından dönerken Çanakkale Boğazı'nda Naboland adlı İsveç gemisiyle çarpışarak batmıştı. 81 Türk denizcisinin şehit olduğu o gün, 'Deniz Şehitlerini Anma Günü' ilan edilmişti. CİHAN

Yorumlar