Duisburg İş Ajansı, çalışanlarına kültürel açılım kursları başlattı

Duisburg İş Ajansı, Almanya’da bir ilki gerçekleştirerek kültürel açılım anlaşması imzaladı. İş Ajansı çalışanlarına kurs vererek müşterilerinin kültürel hassasiyetlerini öğretmeyi amaçlayan proje, Duisburg gibi göçmen nüfusun...

Google Haberlere Abone ol
Duisburg İş Ajansı, çalışanlarına kültürel açılım kursları başlattı

Duisburg İş Ajansı, Almanya’da bir ilki gerçekleştirerek kültürel açılım anlaşması imzaladı. İş Ajansı çalışanlarına kurs vererek müşterilerinin kültürel hassasiyetlerini öğretmeyi amaçlayan proje, Duisburg gibi göçmen nüfusun yoğun olduğu şehirlere örnek teşkil ediyor.

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Müsteşarı Thomas Klute ve Duisburg İş Ajansı Müdürü Norbert Maul, eyaletin “Çoğulculuk birleştirir. Başarı için kültürel açılım” başlıklı projesi kapsamında bir anlaşma imzaladı. İmza ile birlikte Duisburg İş Ajansı kendi çalışma alanlarında isabetli hamlelerle kültürel açılım sorumluluğu üstlenmiş oldu.

Duisburg İş Ajansı Müdürü Maul, ajansın sosyal devlet anlayışının en belirgin görüntüsü olduğunu söyledi. Uyum için dilin ilk şart olduğuna vurgu yapan Maul, iş arayan kendi müşterilerinden 2 binine 200 kurs ile dil öğrettiklerini dile getirdi. Bununla birlikte aralarında Türkçe ve Arapçanın da bulunduğu dört dilde tercüman istihdam ettiklerini anlatan Maul, Duisburg İş Ajansı olarak kültürlerarası bir takvimlerinin olduğunu ifade etti: Maul, “Tüm çalışanlarımız bu takvimden yola çıkarak Ramazan ayının geldiğini bilir. Aldıkları kültürel açılım kursu ile müşterilerinin Ramazan konusundaki hassasiyetleri de bilerek davranır.” şeklinde konmuştu. Maul, bu takvimi belediye çalışanlarının istifadesine de sunduklarını sözlerine ekledi.

Çalışanlara 3 tam günde farklı kültürel açılım derslerinin projesini geliştiren ve uygulayan Özcan Tek, “Göçmenler dil bilmeli ama Alman çalışan da müşterinin kültürünü bilmeli” anlayışı ile işe başladıklarını ve şimdiye kadar sadece Duisburg İş Ajansı’nda iş bulmaya yardımcı olan 223 çalışanı kurstan geçirdiklerini söyledi. Tek, “Bu kursu alan çalışan, müşterisini yargılamadan, ön yargıdan uzak ve stressiz şekilde işine konsantre oluyor.” diyerek sonuçtan duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Aynı zamanda pedagog olan ve 12 yıldır yetişkin eğitimi ve iki yıldır da bu proje üzerinde çalışan Tek, kurslarda interaktif bir şekilde rol oyunları ile kursiyerleri düşündürdüklerini ve “ha böyle miydi!” noktasına getirdiklerini söyledi: Tek, ders konularını şu şekilde sıraladı: Tatil, kadın-erkek rolleri, iletişim, cenaze, dakiklik..

Müsteşar Klute ise düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, “İş ajanslarının kültürel açılıma gitmesi göçmenlerin daha iyi hizmet almalarını ve iş dünyasında şanslarının daha da artmasını sağlayacaktır.” dedi. Klute, Duisburg İş Ajansı Müdürü Maul’un konuya bizzat sahip çıkmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Bu çalışmanın başlatılmasında geç bile kalındığını anlatan müsteşar, KRV’de doğan çocukların yüzde 40’ı göçmen ailelere mensup olduğu için iş ajanslarında müşteri portföyünün de değiştiği hatırlatmasında bulundu. Bu değişime ayak uydurmanın yolunun gelen müşterileri kültürel kimlikleri ile daha iyi anlayarak daha isabetli çalışmak olduğunu ifade eden Klute, hükümet olarak toplumdaki göçmen oranını kamusal alana da yansıtmak istediklerini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar