Duayen gazeteci son yolculuğuna uğurlandı

Türk basının önemli isimlerinden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) genel sekreteri, gazeteci-yazar Bedii Faik Akın, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı.

Google Haberlere Abone ol
Duayen gazeteci son yolculuğuna uğurlandı

Bedii Faik Akın için, Teşvikiye Camii'nde düzenlenen törende taziyeleri eşi Pırlanta Akın, oğlu Faik Akın, kızı Sema Akın ve diğer yakınları kabul etti. Törene Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, TGC Başkan Vekili Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, Basın Konseyi eski başkanlarından gazeteci Oktay Ekşi, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Basın İlan Kurumu eski Müdürü Mehmet Atalay, Akın'ın dostları ve meslektaşları katıldı. Törene çok sayıda kurum ve kişi de çelenk gönderdi. 
TÜRENÇ "BASIN DÜNYASINA ADINI ALTIN HARFLERLE KAZIDI" 
Törende duygularını dile getiren Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç: "Basın dünyasına adını altın harflerle kazıyan ünlü kalemlerden biriydi. En son iki yıl önce bir konferansta kendisini dinlemiştim. Dimağı o kadar açıktı ki '90 yaşında bir çınar da ancak böyle olmalı' diye içimden geçirmiştim. Ölümünü de duyduğumda çok üzüldüm" ifadesinde bulundu.
KADER SÜLEYMAN DEMİREL'LE ÖTEKİ DÜNYADA AYNI GÜN BİRLEŞTİRDİ 

Mesleğin bütün inceliklerini babasından öğrendiğini söyleyen oğlu Faik Akın, "Hayatım boyunca hep onun izinden devam ettim. İnsanın kendi babası hakkında konuşması zor ama bütün gazeteci dostlarımızın onun hakkında söylediklerine ben de katılıyorum.  Süleyman Demirel'in çok iyi arkadaşıydı. Kader onları öteki tarafta aynı gün birleştirdi. İnşallah öbür tarafta memnunlardır. İkisine de rahmet diliyorum" diye konuştu.
MENDERES DÖNEMİNDE MUHALİF DEMİREL DÖNEMİNDE TARAFTI 
Tarihçi İlber Ortaylı ise Akın'ın dili ve üslubuna dikkat çekerek, "Her şeyden önce Türkçesi çok iyiydi. O Türkçeyi konuşan adam artık kalmadı. Bu yaşta bir adama özlem duyacaksak geride kalan gazetecilerin bu ayarda olmamaları, lisanı bilmemeleri. Bedii Faik, Menderes döneminde müthiş muhalifti, Demirel döneminde de taraftardı. Bu çizgi insanı belki o zaman şaşırtıyordu ama doğru olduğunu şimdi tarih gösterdi. Demek ki o, zekası ve kültürü ile o çizgiyi  yakalamıştı" dedi. 
GAZETECİLİĞİN ONURUNU KORUMA KONUSUNDA ÇOK BÜYÜK HİZMETLER VERDİ   

Gazeteci Oktay Ekşi ise şunları söyledi:  "Çocukluk yıllarımdan itibaren tanıdığım, sonra da patronum olan gazeteciliğin önemli isimlerinden biriydi. Özellikle 1946-60 arasında özgürlük açısından hukuk devleti kurma, yazıları keskin, kısa ve önemli eleştirileri kamuoyunu yapar, günlük yazılarını 'Bedii Faik bugün ne yazdı' diye birbirine sorduğu bir kalemdi. Dünya Gazetesi'nden Falih Rıfkı Atay ile birlikte yakın çalışma arkadaşlarıydı. Bedii Bey, gazeteciliğin onurunu koruma konusunda özellikle 46-60 arasında çok büyük hizmetler verdi diye düşünürüm. Cesaret kaynağı ve örneğiydi." Bedii Faik'in Akın'ın cenazesi, öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.



Yorumlar