DSP'li Gündoğdu: Antalya'nın kültür turizminde İtalya gibi olmasını istiyoruz

Demokratik Sol Parti(DSP) Antalya Büyükşehir Belediye başkan adayı Mücahit Gündoğdu, Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarına göre Antalya bölgesinde 302 irili ufaklı tarihi ören yeri olmasına karşın kültür, tarih ve arkeoloji turizminde istenilen seviyeye.

Google Haberlere Abone ol
DSP'li Gündoğdu: Antalya'nın kültür turizminde İtalya gibi olmasını istiyoruz

Demokratik Sol Parti(DSP) Antalya Büyükşehir Belediye başkan adayı Mücahit Gündoğdu, Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarına göre Antalya bölgesinde 302 irili ufaklı tarihi ören yeri olmasına karşın kültür, tarih ve arkeoloji turizminde istenilen seviyeye ulaşılamadığını savundu.

30 Mart mahalli idareler seçimleri kapsamında Antalya'nın Kaş ilçesi Kınık beldesinde seçim çalışmasını sürdüren Gündoğdu, Antalya'nın adeta açık hava müzesi konumunda olmasına karşın bugüne kadar kültür turizminde istenilen seviyeye ulaşılamamasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Xanthos ve Letoon antik kentlerini ziyaret eden Gündoğdu, Antalya'nın 302 tarihi ören yerinden sadece Xanthos ve Letoon antik kentlerinin UNESCO koruması altında olduğunu, acilen alan planları çıkartılarak bu sayının 2020 yılına kadar 10'a ulaşması gerektiğini ifade etti.

Ziyaret bazlı kültür turizmi etkinliğinin Antalya'da toplamda 500 bini geçmediğini belirten Gündoğdu, bunda en önemli eksikliğin Antalyalı olmasına karşın Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı ve Bakan Ömer Çelik'in bir defa dahi gitmemesi ve kültürel zenginlikten haberdar olmamalarından kaynaklandığını iddia etti. Gündoğdu, "Dünyanın en eski en demokratik parlamentosunun Antalya'da olmasına karşın maalesef kültür, tarih ve arkeoloji turizminden yeterince istifa edemiyoruz. İtalya'ya yıllık kültür ve tarih turizmi kapsamında 3,5 milyon turist geliyor. Bakanlık verilerine göre Antalya'da 302 tarihi ören yeri var. Hali hazırda 13 de kazı ve restorasyon çalışması var. Xanthos'ta 61 yıl Fransızlar kazı çalışması yapmış. 28 yıl önce de Xathos'u UNECSO korumasına aldırmışlar. Antalya'nın tek UNESCO koruma yeri Xanthos ve Fethiye sınırı içinde kalan Letoon. Bunun 2020 yılına kadar 10'u bulması lazım. Dünyada kültür turizminden bahsettiğimizde yazılı literatürde Xanthos var. Patara Meclisi bir değer, dünya gündemine taşınmalı." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar