Dr. Pazarlı: Astım kontrol altına alınabilir

Elbistan Devlet Hastanesi (EDH) Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cemal Pazarlı, astım hastalığının kontrol altına alınabileceğini söyledi. Dr. Ahmet Cemal Pazarlı, 6 Mayıs 2014 Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...

Google Haberlere Abone ol
Dr. Pazarlı: Astım kontrol altına alınabilir

Elbistan Devlet Hastanesi (EDH) Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cemal Pazarlı, astım hastalığının kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Dr. Ahmet Cemal Pazarlı, 6 Mayıs 2014 Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Astım kronik bir solunum yolu hastalığı olup tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır.” dedi.

Hastalığının tanısının zor olmadığını aktaran Pazarlı, “Bunun için uzman bir doktora başvurmak yeterlidir. Hastanın şikâyetleri yanında hastalığın kesin tanısı için bazı testler ve tetkikler yapılır. Zor ve acı verici bir yöntem yoktur. Solunum testi yapılır. Akciğerlerin ne kadar hava alıp verebildiğine bakılır. Akciğer filmi çekilir. Eğer alerjiye bağlı bir astım olduğu düşünülüyorsa bunun için kan testleri ve deri testleri yapılır. Ayırt edilemediği durumlarda gerekirse balgam ve ter testi, akciğerin görüntülenmesi yapılabilir.” bilgisini paylaştı.

Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması olduğunu ifade eden Pazarlı, şunları kaydetti: “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak; gündüz astım yakınması bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir. Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı her geçen gün artmakla birlikte halen istenen düzeyde değildir.

Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, alerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Erişkinlerde iş gücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır.

Astımı olanlar sigara dumanından, rutubetli yerlerden, soğuk havadan korunmalıdır. Alerjiye neden olan faktörler tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. Astım müzmin bir hastalıktır ve psikolojik problemlere yol açabilir. Akciğerlerin görevleri yapılan tedavi sonucunda normale dönebilir. Şikayetlerin nadir görülmesi hastalığın iyileştiği anlamına gelmez. Astım büyüdükçe geçebilir fakat daha da kötü olabilir. İlaçların düzenli bir şekilde alınması gereklidir. Grip, astımlı kişilerde nefes almada probleme yol açabilir. Bu yüzden grip aşısı olmakta fayda vardır.”

CİHAN

Yorumlar