Dr. Özbek: Kanserin çözümü sağlıklı yaşam ve erken teşhise bağlı

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasının, kanser görülme.

Google Haberlere Abone ol
Dr. Özbek: Kanserin çözümü sağlıklı yaşam ve erken teşhise bağlı

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasının, kanser görülme sıklığını azaltacağını söyledi.

Kanser taramalarına dikkatin çekilmesi amacıyla Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Ördekli Kültür Merkezi’nde panel düzenlendi. Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şubesi koordinatörlüğünde Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi Döne Ocak KETEM Birimi tarafından ‘Kanser Taramaları’ konulu düzenlenen panele Dr. Kadriye Demir, Doç. Dr. Kemal Özerkan, Prof Dr. Şehsuvar Gökgöz ve Prof Dr. Türkan Evrensel katıldı.

Bursa Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, şunları dile getirdi: “Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kanser oluşumunda etkili olması nedeniyle dikkatli olunması kanser görülme sıklığını azaltacaktır.”

“KANSERE PANZEHİR ERKEN TEŞHİS”

Kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Özbek, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Kanserin yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülüyor. Yapılacak doğru tespitler ve halk bilgilendirilmesi ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkili. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Bu nedenle sağlıklı bir yaşamla kansere karşı korunma sağlanacak ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilecektir.”

Özbek, ulusal anlamda kanser tarama programları uygulandığını hatırlatarak, “Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı öncülüğünde ülkemizde meme kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri ve kolorektal (bağırsak) kanseri tarama programı yürütülmektedir. Tarama programı kapsamında ilimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından halkımızın ücretsiz taramalardan yararlanması sağlanmaktadır. Yapılan bu taramalar sayesinde halkımızın erken teşhis şansını yakalayarak tedavi olması ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Tarama yaş grubundaki tüm vatandaşların ücretsiz olan KETEM ve Aile Sağlığı Merkezleri’ne mutlaka başvurmalarını bekliyoruz.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar