Dr. Gökçınar: Tüberküloz bulaşıcı bir hastalık

Yozgat’ın Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Celal Naci Gökçınar, tüberkülozun binlerce yıldır var olduğu bilinen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Dr. Gökçınar: Tüberküloz bulaşıcı bir hastalık

Yozgat’ın Boğazlıyan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Celal Naci Gökçınar, tüberkülozun binlerce yıldır var olduğu bilinen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti. Gökçınar, ''Tüberküloz, en çok karaciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Tedavisiz bırakılırsa ya da yanlış tedavi edilirse öldürücü olabilir.'' dedi.

Dr. Gökçınar, Verem Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, erken ve uygun tedavi başlanır, yeterli süre tedavi edilirse hastaların yüzde yüz iyileşebileceğini belirtti. Gökçınar, tüberkülozun hava yoluyla bulaştığının altını çizerek, ''Tüberküloz mikrobu vücuda girdikten sonra aylarca hatta yıllarca hastalık yapmadan kalabilir. Bu dönemde vücut tarafından oluşturulan savunma yanıtları, mikropları aktif olmayan bir şekilde tutarlar.'' diye konuştu.

Tüberküloz tanısının balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulduğunu, hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları ile hastalıktan şüphelenildiğini ifade eden Gökçınar, hastalığın genellikle hafif başlayıp, yavaş ilerlediğini, bu nedenle birçok hasta doktora başvurmakta geciktiğini bildirdi.
Gökçınar, şöyle dedi: ''Bazıları yakınmalarını sigara ya da başka bir nedene bağlar. Doktora başvuru gecikince, hastalık akciğerleri ya da tutulan diğer organları tahrip eder. Yanlış teşhis ve yanlış tedavilerde hastalığın ilerlemesine neden olur. Aynı zamanda çevresine mikrop saçmayı sürdürmesine yol açar. Özellikle öksürük ve diğer yakınmaları olan hastaların gecikmeden verem savaşı dispanseri ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.” CİHAN

Yorumlar