Dr. Deniz: Çocuklar kış aylarında sebze ve meyve ile beslenmeli

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, kış aylarının gelmesi ile meydana çıkan hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Dr. Deniz: Çocuklar kış aylarında sebze ve meyve ile beslenmeli

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, kış aylarının gelmesi ile meydana çıkan hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kışın havaların soğumasına bağlı olarak insanların daha sık hasta olduğuna dikkat çeken Dr. Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, “Çocukların hastalıklara karşı dirençli olabilmeleri için kış aylarında da, vitamin yönünden zengin sebze ve meyve ile beslenmeleri gerekmektedir.” dedi. Kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocukların geldiğini belirten Deniz, şunları dile getirdi: “Kış aylarında daha çok damlacık enfeksiyonu ile hastalıklar bulaşmakta, mikropların havada asılması sonucu solunum yolu ile alınması sonucu, bir çocuktan diğerine kolayca bulaşmaktadır. Daha çok kış mevsiminde görülen zatürree, akciğerin bir veya birçok lobunun iltihaplanmasıdır. Ciddi bir akciğer hastalığıdır. 39 dereceyi aşan ateş, öksürük, pas renginde koyu kıvamlı balgam en önemli belirtileridir.
Bronşit ise daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülür. Bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında çok sık gelişen bir komplikasyondur. Kuru öksürük, balgam ateş ve göğüs ağrıları belirtileridir. Orta kulak iltihabı, soğuk algınlığından sonra çocuklardan en sık görülen hastalıktır.”

Hem viral, hem de bakteriyel hastalıklar açısından kalabalık ortamlara giren çocukların risk altında olduğunu ifade eden Deniz, “Solunum yolu hastalıkları açısından astımı ve alerjisi olan çocuklar, kalabalık ailelerdeki çocuklar, küçük bebekler, okula giden çocukları olan ve bir de küçük bebeği olan ailelerdeki bebekler risk altındadır. Diyabetli çocuklar grip hastalığını daha ağır geçirirler ve kan şekerleri kontrolden çıkar. Doğuştan bağışıklık sistemi bozuk olan çocuklar, kanser tedavisi alan çocuklar risk altındadır. Bu nedenle risk grubundaki bütün çocukların grip ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı aşılanması gerekir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından rutin ve ücretsiz olarak yapılan difteri, boğmaca, kızamık, menenjit ve suçiçeği aşıları da mutlaka yapılmalıdır. Anne ve babaları çocuklarının yanında sigara içmeleri durumunda, çocuklar bulaşıcı hastalıklara ve solunum yolu hastalıklarına daha yatkın hale gelmektedir. Çocukların hastalıklara karşı dirençli olabilmeleri için kış aylarında da, vitamin yönünden zengin sebze ve meyve ile beslenmeleri gerekmektedir. Kış ayı aynı zamanda çocukların kalabalık kapalı ortamlarda daha sık bulunduğu, fiziksel aktiviteye fırsat bulamadıkları bir dönemdir. Bu nedenle anne ve babaların çocukların enerji alımı ve kullanımı arasındaki dengeyi sağlamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde çocuklarımız kış sonunda kilolu olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Obezite de kış aylarının zemin hazırlayacağı hastalıklar arasında unutulmaması gereken çağımızın ciddi sorunlarından biridir.” açıklamalarında bulundu. CİHAN

Yorumlar