Dövülerek ağır yaralanan köpekler tedavi altına alındı

Bitlis’in Tatvan ilçesinde biri 3 aylık diğeri 3 yaşında 2 köpek, başka köpeklerle dövüştürüldükten sonra dövülerek ağır şekilde yaralandı.

Google Haberlere Abone ol
Dövülerek ağır yaralanan köpekler tedavi altına alındı

Bitlis’in Tatvan ilçesinde biri 3 aylık diğeri 3 yaşında 2 köpek, başka köpeklerle dövüştürüldükten sonra dövülerek ağır şekilde yaralandı. Yaralanan 2 köpek tedavi altına alındı.

Hayvanlara şiddetin son örneği Bitlis’in Tatvan ilçesinde ortaya çıktı. Sokaklarda önce başka köpeklerle dövüştürülen biri 3 aylık yavru diğeri ise 3 yaşında 2 köpek dövüştürüldükten sonra dövülerek ağır şekilde yaralandı. Köpekler, Tatvan Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alındı. Yapılan kontrollerde köpeklerden yavru olanın vücudunda ufak çaplı kırıklar, diğerinde ise felç kalmasına neden olacak çapta kırıklar tespit edildi. Her iki köpeğin klinikteki tedavisi sürüyor.

İhbarı değerlendirip yaşlı olan köpeği alıp kliniğe getirdiklerinde ilk olarak silahla vurulduğundan şüphelendiklerini belirten Veteriner Hekim Sefer Durmuş, ancak yapılan muayene sonucunda yaşlı köpeğin önce dövüştürüldüğünü ardından ise darp edildiğini tespit ettiklerini söyledi. Yaşlı köpeğin darp edilmesi sonucu vücudunun birçok yerinde ezilmeler ve kırıklar oluştuğuna dikkat çeken Veteriner Hekim Durmuş, “Hayvanın 4 -5 omurgasında bir ayrılma olduğunu tespit ettik. Belden aşağısının tutmamasının sebebi belinde olan problem, yani hayvanın başka yerlerinde de başka yaralar olduğundan dolayı. Hayvanın dövüştürüldüğü inancındayız. Yani dövüştürüldükten sonra hayvanın beline ve diğer bölgelerine vurulması sonucu sanıyorum 2 -3 gün süreyle sürünerek gittiğini düşünüyoruz. Yani bir hafta boyunca, belden en ufak bir şekilde yanıt alabilirsek bir umudumuz var demektir. Eğer ki bir haftayı geçerse 15 günü geçerse işimiz biraz daha zor. Ameliyat yapılacaksa ameliyat yapılabilecek ortam nerdeyse orada yapmayı düşünüyoruz." dedi. 3 aylık yavru köpeğin de aynı şekilde şiddete maruz kaldığını anlatan Durmuş, şu an ikisinin de klinikte tedavi altında olduğunu sözlerine ekledi.

Bitlis Bir Damla Yaşam Derneği ile Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyesi Dr. Damla Şahin ise bölgede hayvana şiddetin her geçen gün arttığını söyledi. Hemen hemen her gün şiddete maruz kalan bir köpekle karşılaştıklarını anlatan Damla Şahin, “Bölgemizde hayvana uygulanan şiddet sayısı çok fazla. Sürekli hemen hemen her gün karşılaştığımız şey. Ya tüfekle silahla vuruyorlar ya da dövüştürüyorlar. Kulak kesme zaten rutin çocukların yaptığı bir şey haline gelmiş durumda. Hayvana uygulanan şiddet dövüştürme, kulağını kesme, işkence etme, eziyet etme, boynuna ip bağlama şeklinde oluyor. Bunlar 5197 Sayılı yasa gereği yasaktır ve bunların bir para cezası vardır. Yakalanmaları halinde para cezası uygulanması gerekir. Zaten dinimizde de yasaktır. Dinimiz asla hiçbir hayvana eziyet edilmemesi gerektiğini söyler. Vatandaşlardan şunu talep ediyoruz. Bu konularda duyarlı olsunlar. Sokakta ya da herhangi bir yerde şiddete maruz kalan ya da dövüştürülen bir köpek gördüklerinde hemen polisi arasın, durumu ihbar etsinler.” şeklinde konuştu.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Nesrin Çıtırık da “Bitlis Belediyesi kendi imkanları dahilinde barınak için elinden geleni yapıyor. Fakat bu tek başına yetersiz kalıyor. Özel idare ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyoruz. Heyet olarak son Bitlis ziyaretimizde ilgili birçok kurumu ziyaret ettik. Ancak o dönemde destek sözleri verilmesine karşın maalesef halen destek göremedik. Bu nedenle birçok hayvan şu anda Bitlis’in dondurucu soğuğunda yaşam mücadelesi veriyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar