Dosya masrafı, fırsatçılara kazanç kapısı oldu

Bankalardan dosya masrafını geri almak için bir dilekçeyle başvurulması yeterli olduğu halde bunu bilmeyen tüketiciler, fırsatçılara kazanç kapısı oluyor. Telefon yoluyla tüketicilere ulaşan fırsatçılar, dosya masraflarını hemen aldıklarını...

Google Haberlere Abone ol
Dosya masrafı, fırsatçılara kazanç kapısı oldu

Bankalardan dosya masrafını geri almak için bir dilekçeyle başvurulması yeterli olduğu halde bunu bilmeyen tüketiciler, fırsatçılara kazanç kapısı oluyor. Telefon yoluyla tüketicilere ulaşan fırsatçılar, dosya masraflarını hemen aldıklarını belirterek, gönderdikleri belge karşılığı 100 lira talep ediyor. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı ve Ticaret İl Müdürü Salih Coşkun, tüketicilere dikkatli olması çağrısında bulundu.

Tüketiciler, hakem heyetlerine en çok dosya masraflarını geri almak için başvuruyor. Bunu iyi bilen fırsatçılar tüketicileri arayarak gönderecekleri bir kaç belgeyle dosya masrafını hemen alabileceklerini belirterek, gönderdiği belgeler için 100 lira para talep ediyor. Hiçbir iş yapmadan oturduğu yerden vatandaşın sırtından para kazanan fırsatçılara inanılmamasını isteyen Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Coşkun, tüketicilerin bir şekilde danışmanlık yoluyla haksızlığa uğratıldığını kaydetti.

Ticaret İl Müdürü Salih Coşkun, fırsatçıların telefon yoluyla tüketiciye ulaşarak ‘sizin bankalarda masraflarınız var, biz o masrafları hemen alıyoruz’ dediklerini aktararak, şöyle devam etti: "Vatandaş da ‘nasıl olsa masrafı hemen alıyorlarmış’ diye düşünerek, 'tamam ne yapmam gerekiyor’ diyor. Fırsatçı da ‘ben size bir evrak gönderiyorum siz o evrakları doldurun tüketici hakem heyetine verin hemen alırsınız’ diyorlar. Evrakları kargo veya farklı bir yolla tüketiciye gönderiyorlar. 100 lira ücret alıyor. Tabi para uçup gidiyor. Çünkü hiçbir işlem yapmadan size 5 -6 adet evrak gönderiyor. Bunları doldurun Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne verin diyorlar. Güya bir danışman hizmeti yapıyorlar. Bu da pirince giderken evdeki bulgurdan olmaya benziyor."

Dosya masrafının alınması için avukatlık işlemi gerekmediğini söyleyen Coşkun, haklarını bilmeleri halinde bu tür olaylarla karşılaşmayacaklarının altını çizdi. Salih Coşkun, "Burada yaptığı hizmet doğru, bir nevi danışmanlık hizmeti gibi ancak nitelikli dolandırıcılık kapsamına girer bana göre. Sana belgeleri gönderiyor ve danışmanlık hizmeti yapıyorum diyor. Bankaların adresini veriyor, dilekçe örneğini gönderiyor ve buna 100 lira para istiyor. Onun için tüketicilerimiz dikkat etsin. Ben dilekçemi yazarım diyorsa dosya masrafını almak için zaten avukatlık gibi bir işlemi yok." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar