Dörtyol İlçe Milli Eğitim’den istismar eğitimi

Hatay Dörtyol İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul müdürleri ve rehber öğretmenlere 'Çocukların Cinsel İstismardan Korunması' konulu seminer verildi. Anadolu İmam Hatip Lisesi Rehber Öğretmeni Sıdkı Arslan tarafından tertip...

Google Haberlere Abone ol
Dörtyol İlçe Milli Eğitim’den istismar eğitimi

Hatay Dörtyol İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul müdürleri ve rehber öğretmenlere 'Çocukların Cinsel İstismardan Korunması' konulu seminer verildi.

Anadolu İmam Hatip Lisesi Rehber Öğretmeni Sıdkı Arslan tarafından tertip edilen seminere konuşmacı olarak Toplum Sağlığı Psikoloğu Güneş Aydın, Cumhuriyet Savcısı Ömer Cura ve Ocaklı Anaokulu rehber öğretmeni Ebru Durmaz katıldı. Programın açılışında konuşma yapan Dörtyol İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Toksoy eğitim yöneticileri olarak hedeflerinin çocukların güvenli ortamda, risklerden korunarak eğitimlerini sürdürmek olduğunu ifade etti. Toplumun içinde bazen farkında olunmayan tehlikelerin kol gezdiğini gazete ve televizyonlardan bunları gördüklerini, eğer dikkat edilmezse ilçede de bu olayların yaşanmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Toksoy, şunları söyledi: “İnsanoğlu yaradılış itibarı ile eğitilmesi gereken bir varlıktır. Sağlıklı ve düzgün bir eğitim verilmediği takdirde toplumda infial uyandıracak derecede zararlar verebilir. İşte burada biz eğitimcilere çok büyük görevler düşmektedir. Burada öğrendiklerimizi okullarımızda öğretmen, öğrenci ve velilerimizle paylaşmamız gerekir. Bundan dolayı nasıl kendimizi bir birey olarak koruyorsak bize emanet edilen bu çocuklarımızı da bir anne ve baba hassasiyeti ile koruyup gözetmemiz gerekir.”

Toplum Sağlığı Psikoloğu Güneş Aydın, istismarın ne demek ve çeşitlerinin neler olduğunu anlatarak başladığı konuşmasında, çocuk istismarının belirtileri ve çocuklara verilecek psikososyal eğitimin nasıl olması gerektiği konusunda ailelere ve öğretmenlere düşen sorumluluklar konusunda bilgi verdi.

Cumhuriyet Savcısı Ömer Cura, çocuklara uygulanan cinsel istismar suçunun kanundaki yeri ve verilen cezalar ile kamu görevlilerine düşen sorumlulukların, bu sorumluluklarını yerine getirmeyenlere uygulanacak cezaların neler olduğunu anlattı. Meslek yaşantısı süresince şahit olduğu istismar olayları ve oluş şekli hakkında bilgi veren Cumhuriyet Savcısı Ömer Cura toplumun ve ailelerin bu konudaki duyarlılığına dikkat çekti.

Ocaklı Anaokulu Rehber Öğretmeni Ebru Durmaz okullarda yöneticiler ve rehber öğretmenlerin olayların önüne geçebilmek için yapması gereken koruyucu rehberlik çalışmalarının nasıl olabileceği konusunda bilgi verdi. Özellikle anaokulu çağından itibaren çocuklara, iyi dokunuş, kötü dokunuş, bedene saygı gibi kavramların verilmesinin bu tür olayların önüne geçmede ne kadar önemli olduğunu belirtti.

Son olarak program sunucusu ve Anadolu İmam Hatip Lisesi rehber öğretmeni Sıdkı Arslan programın yapılış gayesi hakkında bilgi verdi. Okulların kapanma döneminin yaklaştığını, yazılıların sona ermesiyle öğrencilerin okuldan kaçmaya başladığını, sabah evden okula gidiyorum diye çıkıp farklı yerlere gittiklerini, ortaokul ve lise çağındaki kız öğrencilerin kendilerinden yaşça büyük erkekler tarafından kandırılıp istismar edildiğini televizyon ve gazetelerden okuduklarını, bu sebeple verilen bu eğitimden sonra okulların bu konuda çalışma yapmasının önemli olduğunu ifade etti. Program, katılımcıların sorularına konuşmacıların verdiği cevaplar ile son buldu. CİHAN

Yorumlar