'Dönüştür ya da Kaybet' projesiyle atıklar servete dönüşecek

Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı ‘Recycle Or Lose İt’ projesi, İtalya, Romanya, Letonya ve Bulgaristan ortaklığıyla 35 gencin katılımıyla gerçekleşiyor. Proje gurubu adına bilgi veren uygulama sorumlusu Gökçe Bozok, amaçlarının...

Google Haberlere Abone ol
'Dönüştür ya da Kaybet' projesiyle atıklar servete dönüşecek

Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı ‘Recycle Or Lose İt’ projesi, İtalya, Romanya, Letonya ve Bulgaristan ortaklığıyla 35 gencin katılımıyla gerçekleşiyor.

Proje gurubu adına bilgi veren uygulama sorumlusu Gökçe Bozok, amaçlarının Türkiye ve dünyada çöpe atılan pek çok malzemenin, aslında çöp olmayıp, yeni değerlendirmelerle bir servete nasıl dönüşebileceği konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Bozok, "Çöpten toplanan, değersiz diye atılan bazı geri dönüşüm malzemelerinden yapılan eşyaların kullanım faydası olduğunu göstereceğiz. Geri dönüşümün önce yerellerden başlaması gerektiği düşüncesinden hareketle atık maddelerden bu proje kapsamında bazı eşyaları onaracağız, bazılarını ise yeni baştan yapacağız. Bu eşyaların da sergilenmesiyle geri dönüşüme dikkat çekmeyi planlıyoruz." dedi.

Proje kapsamında sadece geri dönüşüm çalışmaları değil, uluslararası kültür ve tarih paylaşımı konusunda da etkinlikler yapılacak. Bursa’nın ve İznik’in tarihi yapısı, sosyal ve kültürel zenginlikleri Avrupalı gençlere tanıtılacak, kültürlerarası etkileşim sağlanacak.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik’in tarihte olduğu gibi bugünde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederken şöyle konuştu: "İznik, tarihi İstanbul ile eşdeğer şehirlerden bir tanesidir. Şimdi tabii ki burada İznik’te atık malzemelerin kullanılıp bunların yeniden hayata kazandırılması ile ilgi bir proje var. Ama asıl önemli olan sizlerden bizim birer kültür elçimiz olmanızı talep ediyoruz. Yani ülkenize döndüğünüzde bizlerden ve İznik’ten bahsetmenizi ve anlatmanızı istiyoruz. Bugün aramızda İtalya, Bulgaristan, Romanya, Letonya ve ülkemizden katılımcılar var. Sizlerde önümüzdeki dönemlerde hazırladığınız projelerde İznik’i de ortak etmenizi bekliyoruz. Çünkü İznik’in geleceğini siz gençler belirleyeceksiniz."

Daha sonra Letonya Grubu lideri Lorencs Gils, İtalya Grubu Lideri Erika Grillo, Bulgaristan Grubu Lideri Pavlina Uzunova, Romanya Grubu Lideri Strajescu Alexandrina söz alarak proje ve İznik hakkında ki görüşlerini aktardı. Uludağ Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan proje İznik Belediyesi, e-Gençlik Derneği ortaklığıyla yürütülüyor. Avrupa Birliği Bakanlığı Gençlik Merkezi Başkanlığı Ulusal Ajans tarafından onaylanan proje Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Yeşil Bursam Derneği tarafından destekleniyor.

CİHAN

Yorumlar