Domateste hastalık baş gösterdi

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı teknik ekipler tarafından sebze tarlalarında yapılan kontrollerde domateslerde ‘mildiyö ve erken yaprak yanıklığı hastalığı’ tespit edildi. Bu hastalıkların daha önceki...

Google Haberlere Abone ol
Domateste hastalık baş gösterdi

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı teknik ekipler tarafından sebze tarlalarında yapılan kontrollerde domateslerde ‘mildiyö ve erken yaprak yanıklığı hastalığı’ tespit edildi.

Bu hastalıkların daha önceki yıllara göre çok erken başladığını açıklayan Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, hastalığın aşırı yağmur ve nem daha sonrasında havaların ısınması artış gösterdiğini söyledi.

Kırbaş, hastalığı şu şekilde açıkladı: "Mantari bir hastalık olan mildiyö, havaların ısınması ve nem seviyesinin yükselmesiyle kendisini gösteriyor. Yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerin belirmesine yol açan hastalık, ilerledikçe renkleri kahverengi ve siyaha dönüşüyor. Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına doğru ilerliyor, daha ileri safhalarda lekeler yırtılıyor, kuruyor ve bazen çürüyor. Meyvelere de geçebilen hastalık, esmer lekeler bırakırken ürünün hem miktarını hem de kalitesini olumsuz etkiliyor."

Kırbaş, üreticilerin daha fazla verim kaybına sebebiyet vermemek için il ve ilçe müdürlükleriyle irtibata geçilerek, ilaçlı mücadelenin zamanında yapılması gerektiğini kaydetti.

CİHAN

Yorumlar