Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi 500. karaciğer naklini kutladı

Organ nakillerinde Türkiye’nin önemli referans merkezlerinden olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde, 500. karaciğer nakli törenle kutlandı. Karaciğer nakillerine 1997 yılında başlayan, 1999’da Avrupa ve Türkiye’de ilk canlı...

Google Haberlere Abone ol
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi 500. karaciğer naklini kutladı

Organ nakillerinde Türkiye’nin önemli referans merkezlerinden olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde, 500. karaciğer nakli törenle kutlandı. Karaciğer nakillerine 1997 yılında başlayan, 1999’da Avrupa ve Türkiye’de ilk canlı vericiden sağ karaciğer naklini Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ve ekibiyle yapan köklü sağlık kuruluşu, toplam nakilde 500 sayısını aşarak önemli bir başarıya daha imza attı. Canlı ve kadavradan nakil sayısı, Haziran 2014 itibarıyla 511’e ulaştı.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas ve Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu’nun evsahipliğinde, Tıp Fakültesi Dekanlığı binasında bir tören düzenlendi. Karaciğer nakli yapılan hastalar ve ailelerinin de katıldığı törende konuşan Rektör Füzün, “Her bireyin kendine özgü hayat hikayeleri vardır. Bu hikayeler zaman zaman hüzünlü, zaman zaman mutludur. Ailede ciddi bir hastalık söz konusu ise bu acı dayanılmaz olur. Ardından gelen başarılı bir tedavinin de tadına doyum olmaz. Bugün, güzel örneklerle dolu DEÜ'nün başarılarının kutlandığı gün. Hastanemiz hem ekip donanımı hem de deneyimleriyle Türkiye’nin örnek kurumu. Bir cerrah olarak saatlerce ameliyathanede uykusuz kalmanın ne olduğunu çok iyi biliyor, başta Prof. İbrahim Astarcıoğlu olmak üzere tüm ekibini yürekten kutluyorum, hastalarımıza mutlu bir yaşam diliyorum.” dedi.

Başhekim Mas ise konuşmasında, hastalıklarla mücadele ve organ bağışında farkındalığın önemine işaret ederek, Astarcıoğlu ve ekibini kutladı. Prof. Dr. Astarcıoğlu da Türkiye’de 1988 yılında Ankara’da başlayan karaciğer nakillerinde, yıllar içinde çok önemli yol katedildiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bizim nakillere başladığımız 1997’de Türkiye’de toplam 38 karaciğer nakli yapılmışken 2013’te bu sayı bin 248 oldu. Ülke olarak bu büyük bir başarıdır ve bu alanda iddialı tüm ülkelerin dikkati Türkiye’ye çekilmiştir ancak nakillerin sadece yüzde 20’sini kadavradan yapabiliyoruz. Bu da bizim gelişmiş ülkelerle bu alanda rekabete girmemizi önlüyor. Canlı verici nakillerde başarılarımız çok üst düzeyde. Bir yıllık sağ kalımlarda başarı oranımız yüzde 90 ve 10 yıllık sağ kalımlarda yüzde 70’i geçiyor. Bu aşamaya gelmemizde, en az 30 kişilik bir ekibin emeği var. Ne öğrendiysek hastalarımızdan öğrendik, bize öğretmeye devam edecekler. Bizlere destek veren tüm üniversite yöneticilerine teşekkür ediyoruz.”

Karaciğer nakli ekibinden Doç. Dr. Tarkan Ünek ise merkezin faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi: “Şubat 1997’den Haziran 2014 yılına kadar toplam 511 karaciğer nakli gerçekleştirdik. Türkiye ve Avrupa’da ilk canlı vericiden sağ karaciğer nakli, 1999’da merkezimizde yapıldı. 511 naklin 287’si canlı verici, 224’ü kadavra vericidir. Buna ek olarak yedi hastamıza, eşzamanlı hem karaciğer hem böbrek nakli yapıldı. 511 karaciğer naklinin yüzde 69,5’ini erkek, yüzde 30,5’ini kadın hastalara yaptık. Hastalarımızın ortalama yaşı 44’tür. Hastalarımızın üçte birini de hepatit B’ye bağlı hastalar oluşturmaktadır. 2006 yılından beri Avrupa Transplantasyon Kayıt Sistemi’ne bağlıyız ve bütün sonuçlarımız her yıl denetleniyor. Sağ kalım oranlarımız, Avrupa’daki sonuçlara göre oldukça iyi. 11 kadın hastamızda 13 gebelik gerçekleşti ve hastalarımız bebeklerle birlikte hayatlarını sürdürüyorlar.”

Törende ayrıca DEÜ Hastanesi’nin 500. karaciğer nakil hastası olan emekli 63 yaşındaki Hüseyin Tunca ve donörü olan kızı Zeynep Orta, sevinçlerini doktorlarıyla paylaştı. Karaciğer tümörü ve hepatit B sebebiyle karaciğer nakli yapılan Tunca, yeniden doğduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar