Doktorlar, hacı adaylarını deve virüsüne karşı uyarıyor

Suudi Arabistan ve Orta Doğu ülkelerinde görülen deve virüsüne (coronavirüs) karşı harekete geçen sağlık kuruluşları, yaklaşan hac mevsimi öncesi hacı adaylarına dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Gaziantep Dr. Ersin...

Google Haberlere Abone ol
Doktorlar, hacı adaylarını deve virüsüne karşı uyarıyor

Suudi Arabistan ve Orta Doğu ülkelerinde görülen deve virüsüne (coronavirüs) karşı harekete geçen sağlık kuruluşları, yaklaşan hac mevsimi öncesi hacı adaylarına dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu.

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Dr. Hasan Seçuk Özger, deve virüsü olarak bilinen coronavirüs hakkında bilgi vererek, umre ve hacı adaylarına alınacak önlemler hakkında uyarılarda bulundu. Suudi Arabistan'da çok görülen bu hastalık hakkında açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Hasan Seçuk Özger, gerekli önlemlerin alınmaması taktirde hastayı kaybetme oranının yüksek olduğunu belirtti. Hastalığın tedavisinin daha henüz bulunamadığını söyleyen Özger, “Bir salgınla karşı karşıyayız. Bu salgın solunum yetmezliği ve solunum yolu enfeksiyonu yapıyor ve hastanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Vakaların yüzde 80'i Suudi Arabistan'da görülüyor. Haziran ayı başı itibariyle 536 tane vaka görülmüş ve bunların yüzde 45'i kaybedilmiş durumda.” dedi.

Türkiye'de şüphelenilen 500 kişi üzerinde yapılan incelemede pozitif vakalara rastlanılmadığını belirten Özger, vakalarda ateş, öksürük, nefes darlığı, bulantı, kusma gibi özelliklerin görüldüğünü vurguladı. Hastalığın belirgin bir tedavisi olmadığı için hastalıktan korunma yönlerinin iyi bilinmesi gerektiği üzerinde duran Özger, hac dönemi nedeniyle gerekli tedbirlerin alınması ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının gerekli çalışmaları yürüttüğünü kaydetti. Özger, “Develerden kaynaklanan bir hastalık olarak gözüküyor. Hala bilinmez yönleri var. Özellikle hayvanlarla teması olanlar, hayvancılıkla uğraşanlarda hastalık daha fazla gözüküyor. 2014 yılında bu vatandaşlarda bir artış var. Bu durumda gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Hayvan temasının minimuma indirilmesi gerektiğini vurgulayan Özger, “O bölgede deve sütü tüketiminden kaçınılması gerekiyor. Pişmemiş etlerin yenilmemesi ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor. Hac vazifesi yapan insanların gerekirse maske takması gerekebilir.” şeklinde bilgi verdi. Hac sonrası Türkiye'ye gelecek vakaların tanınması gerektiğine dikkat çeken Özger, “Hastalık genelde 14 gün süre zarfında kendini ortaya çıkarıyor. Belirtileri spesifik olmadığı için mutlaka doktorların, hastanın ziyaret öyküsünü alması lazım. Hastalık ile ilgili bir şüphe olduğu taktirde hastanın ayrı bir odada takibi yapılması gerekir.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar