Doktorlar, 32 farklı senaryo ile kalp krizine hazırlanacak

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki en önemli ölüm nedenleri arasında yer alan kalp damar hastalıklarının tedavisinde önemli bir projeyi hayata geçirdi.

Google Haberlere Abone ol
Doktorlar, 32 farklı senaryo ile kalp krizine hazırlanacak

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki en önemli ölüm nedenleri arasında yer alan kalp damar hastalıklarının tedavisinde önemli bir projeyi hayata geçirdi. Doktorlar, Girişimsel Kardiyoloji Simülasyon Eğitim Projesi’nde alacakları eğitimle kalp krizinden ölüm riskini azaltmaya yönelik kolaydan zora, gerçeği ile birebir aynı 32 farklı senaryo üzerinde çalışabilecek. Eğitim alan doktorlar, katater, kılavuz tel, stent ve balon kullanımını görebilecek, radyasyonun dozunu ayarlayabilecek, prosedür seçimini adım adım yapabilecek.

Sağlık Bakanlığı, kalp krizinden ölüm riskini azaltmaya yönelik ‘Girişimsel Kardiyoloji Simülasyon Eğitim Projesi’ni hazırladı. Projenin tanıtım toplantısı, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldı. Proje ile bir yıl içinde bin doktora eğitim verilecek. Proje, kardiyoloji alanındaki eğitim ihtiyacından doğdu. Teknolojideki ilerlemelerle gerçeğe son derece yakın simülasyonlar sayesinde, kalp krizi vakalarına hekimlerin çok daha hazırlıklı olması sağlanıyor. Özellikle zaman kaybetmeden hekim müdahalesini gerektiren ve hastanın sevk edilemeyeceği vakalar için bu tarz bir simülasyon eğitimi projesi yaşamsal önem taşıyor.

Toplantıya; Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Rektör Prof. Dr. Metin Doğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Bozkurt ve Astra Zeneca Türkiye Genel Müdürü Stefan Woxström katıldı. Türkiye’nin hekimlikteki başarısının dünyanın birçok ülkesinde kabul gördüğünü belirten Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, “Bu hedefe yönelik çabayı devam ettirmemiz ve buna tuğla taşımamız gerekiyor. Bu proje, o tuğlalardan biri. Bakanlık olarak eğitim için her türlü desteği koşulsuz veriyoruz. Bu proje inşallah başarıyla tamamlanacaktır. Benzer projeler için örnek olacaktır.” dedi.

Eğitim projesine destek veren Astra Zeneca Türkiye Genel Müdürü Stefan Woxström de “Bu proje kalp krizi ile sonuçlanan ölümlerin azaltılmasına ve akademisyenlerin eğitimine büyük fayda sağlayacak.” diye konuştu. Woxström, bu proje ile Sağlık Bakanlığı’nın cesur bir adım attığını ve bu projenin parçası olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi.

32 FARKLI SENARYO

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Engin Bozkurt ise koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerin Türkiye’deki en önemli ölüm nedenleri arasında olduğunu ifade etti. Türkiye’de 50 yaşın altında kalp krizi oranının Avrupa ortalamasından yüksek olduğuna dikkat çeken Bozkurt, simülasyon eğitimi ile kalp krizi vakalarına en kısa sürede müdahale edilebileceğini kaydetti. Bozkurt, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Doktorlar, kolaydan zora, gerçeği ile birebir aynı 32 farklı senaryo üzerinde çalışabilecek. Eğitim alan doktorlar katater, kılavuz tel, stent ve balon kullanımını görebiliyor. Radyasyonun dozunu ayarlayabiliyor, prosedür seçimini adım adım yapabiliyor. Bu eğitimden ilk etapta 50 kardiyoloji ünitesinden bin doktor faydalanacak. Her doktor, yaklaşık 50 vaka izleme şansına sahip olacak.”


CİHAN

Yorumlar