Doğumdan sonraki ilk 6 ayda bebeğin gözlerini kontrol ettirin

Medical Park Samsun Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Op. Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak, bebeklerde risk faktörü olsun ya da olmasın doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde, 18 yaşından 40 yaşına kadar erişkin bireylerin ise yılda bir gözlerini kontro.

Google Haberlere Abone ol
Doğumdan sonraki ilk 6 ayda bebeğin gözlerini kontrol ettirin

Medical Park Samsun Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Op. Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak, bebeklerde risk faktörü olsun ya da olmasın doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde, 18 yaşından 40 yaşına kadar erişkin bireylerin ise yılda bir gözlerini kontrol ettirmesi tavsiyesinde bulundu. Hiçbir göz sorunu olmasa da her bireyin yılda bir kez göz muayenesi yaptırması gerektiğini kaydeden Dr. Çolak, "Önerilen muayene sıklıkları yaşa ve göz sağlığını etkileyebilecek risk faktörlerinin varlığına göre değişmektedir. Kişide bir göz problemi bulunması halinde doktorunun önerisine göre göz muayenelerinin sıklığı artacaktır.” dedi.

Bebeklerde risk faktörü olsun ya da olmasın, doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde mutlaka göz muayenesi yapılması gerektiğini kaydeden Dr.Tuba Gebeşoğlu Çolak, “İlk muayene çok önemlidir, çünkü bebekler görüp görmediklerini söyleyemezler ve görme problemleri bazen çok geç fark edilir. Bebeklerin gözlerinde görme yeteneklerinin gelişimi için engel teşkil edecek herhangi bir sorun olup-olmadığı kontrol edilmektedir. Çocuklar okul çağına geldiğinde tekrar bir göz hekimine muayene olmalıdır. Bu muayenede herhangi bir problem tespit edilmeyen çocuklar 18 yaşına kadar her iki yılda bir göz muayenesinden geçmelidir. Gözlük takan çocuklar ise her yıl mutlaka muayene olmalıdır.” dedi.

Dr. Çolak, 18 yaşından 40 yaşına kadar, erişkin bireylerin herhangi bir göz problemleri yoksa da yılda bir gözlerini kontrol ettirmeli tavsiyesinde bulunarak, "Gözlük kullanan, başka göz problemleri olan ya da göz sağlığını etkileyebilecek risk faktörü olanların ise doktor önerisine göre göz muayenelerinin sıklığı artacaktır.” diye belirtti. 40 yaşından sonra göz hastalıklarının görülme sıklığının arttığını vurgulayan Dr. Çolak, “40 yaşından sonra tüm bireylerde hem yakın okuma zorluğu gelişmekte, katarakt, glokom gibi çeşitli göz hastalıklarının görülme sıklığı artmaktadır. Dolayısıyla bu yaştan sonra göz kontrolleri sıklaştırılmalıdır. Herhangi bir göz problemi olmayan 40-60 yaş arası kişiler de her yıl göz kontrolünden geçmelidir.” şeklinde konuştu.

Medical Park Samsun Hastanesi, Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Op. Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak, 60 yaşından sonra glokom, katarakt, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu gibi göz hastalıkları görülme sıklığı açısından zirve yaptığını ifade etti. Bu yüzden 60 yaşından sonra herkesin aksi söylenmedikçe yılda bir mutlaka göz doktoruna görünmesini tavsiye etti.

En çok sorulan sorulardan birinin de “devlet gözlük ödemesini nasıl yapıyor?” sorusu olduğunu aktaran Dr. Çolak, “Sosyal güvencesi olan bir kişi, devlet hastanesi veya özel hastanede muayene olsa da gözlük ödemesinde fark yoktur. Her iki durumda da SGK 3 yılda bir çerçeve, numaranız değişmişse her yıl gözlük camınızın ücretini karşılamaktadır.” bilgisini verdi. CİHAN

Yorumlar