Doğum ve bakım iznine ayrılan babaların sayısı artıyor

Almanya'da oğum ve bakım iznine ayrılan babaların sayısı artıyor. Sosyal Araştırmalar Bilim Merkezi'nden Mareike Bünning'in yaptığı araştırmaya göre, bebek bakım iznine ayrılan babaların çoğu işe başladıklarında iş satlerini haftalık...

Google Haberlere Abone ol
Doğum ve bakım iznine ayrılan babaların sayısı artıyor

Almanya'da oğum ve bakım iznine ayrılan babaların sayısı artıyor. Sosyal Araştırmalar Bilim Merkezi'nden Mareike Bünning'in yaptığı araştırmaya göre, bebek bakım iznine ayrılan babaların çoğu işe başladıklarında iş satlerini haftalık 4,5 saat azaltıyor ve bu sayede çocuklarına daha fazla zaman ayırıyorlar.

Bebeğin dünyaya gelmesinden sonra babalar için aile kavramı daha çok önem kazanıyor. Çocuklarına daha fazla vakit ayırmak için, sadece işini azaltmakla kalmıyor, boş vaktinden de feragat edip, günlük bir saat daha fazla çocuklarına vakit ayırıyor. Araştırmaya göre ev işlerinde durum farklı Bakım izninde olan babalar ev işlerini üstlenirken, iş hayatına başladıklarında bu yardım azalıyor.

Bakım iznini almanın en önemli motivasyonunun çocukla daha fazla vakit geçirmek olduğu belirtiliyor. Bünning, babaların bu dönemde çocuklarıyla daha sıkı bir bağ kurduğunu ve bunun sabit kalması için iş saatlerini azalttığını söyledi ve “Ev işlerinde daha çok yardım etmeyi hedeflemiyorlar, sadece bakım döneminde tüm sorumluluk kendilerinde olduğunda ev işlerini üstleniyorlar.” diye ekledi.

2007 yılında beri geçerli olan reform sayesinde bakım dönemini çoğu çiftler paylaşıyor. 2012 yılında babaların yüzde 29,3'ü bakım izni almış. Yüzde 75'i iki ay izin alırken, yüzde 25'i ise evde daha uzun süreyle kalmış. CİHAN

Yorumlar