Doğulu gençler ilk kez çay topladı

Rize Gençlik Merkezi Gençlik Kulübü Derneği tarafından yapılan 'Gençler Çayda Buluşuyor' projesi kapsamında Doğu illerinden Rize’ye gelen gençler ilk kez gördükleri çay tarlalarında çay toplama deneyimi yaşadı. Öğrencilerin, çay hasadında...

Google Haberlere Abone ol
Doğulu gençler ilk kez çay topladı

Rize Gençlik Merkezi Gençlik Kulübü Derneği tarafından yapılan 'Gençler Çayda Buluşuyor' projesi kapsamında Doğu illerinden Rize’ye gelen gençler ilk kez gördükleri çay tarlalarında çay toplama deneyimi yaşadı. Öğrencilerin, çay hasadında maharetli oldukları gözlendi.

    Rize Gençlik Merkezi tarafından tasarlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı Gençlik Programları tarafından kabul edilen proje kapsamında aralarında Rizeli gençlerinde bulunduğu Van, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kars ve Iğdır’dan gelen gençler ilde bir araya geldi. Kültürel paylaşım ve etkileşim atmosferi oluşturmak adına şehre gelen gençler, proje koordinatörleri eşliğinde ilk kez gördükleri çay tarlalarında çay hasadı yapma deneyimi yaşadı. Öğrencilerin, ilk aşamada zorlandıkları çay hasadında zaman geçtikçe işi kavradığı gözlendi. Tarlada, Karadeniz yöresine ait ‘Hayde’, ‘Çayeli’nden Öteye’ gibi müzikleri seslendiren gençler daha sonra Ziraat Çay Bahçesi, Rize Kalesi, Rize Müzesi ve Ayder Yaylası’nı gezmek için tarladan ayrıldı.

    Proje Koordinatörü Esra Alemdaroğlu, proje amacının kültürel paylaşım ve Doğu bölgelerinden gelen gençlerin çaydaki emeği yerinde görmesi olduğunu ifade ederek "Çayın toplanması, işlenmesi ve bardağa giriş sürecine kadar olan aşamaları bizimle beraber görmelerini istedik. Çay kültürü ve damak tadının farklı olduğu illerdeki gençleri özellikle seçtik. Projemizde Rizeli olup da başka illerde kalan ya da okuyan gençlerimize de yer verdik. Toplamda 30 kişilik bir grup olarak projeyi yürütmekteyiz." dedi.

    Projeye Iğdır’dan katılan Şükriye Kaya, Rize’yi çok güzel bulduğunu, çay toplama deneyimi yaşadıklarını ve çay hasadının çok yorucu olduğunu söyledi.

    Gaziantepli Demet Özkılınç ise "Çay toplamak çok zahmetli bir iş. İçmesi daha kolay. Çay keserken çok zorlandık. Makaslarla kesiyoruz ama ne kadar işe yarıyor bilemiyoruz. Bunu biz düz alanda topluyoruz ama daha dik yamaçlarda yaşlı insanların bu işi yaptığını görüyoruz. Allah yardımcıları olsun." dedi.

    Şanlıurfalı Mehmet Mehmet Karataş da, “Güneş altında çay toplamak gerçekten çok zor. Yorucu bir işmiş. Kollarımızda derman kalmadı. Artık Urfa’da artık çay içerken çayın Rize’de ne kadar zahmetli bir süreçte toplandığını düşünerek içeceğim. Kendi şehrimde çayın ne şekilde ve nasıl özveriyle toplandığını anlatacağım. Rize’yi gerçekten çok sevdim. İnsanları çok sıcakkanlı. Buraya gelirken böylesine bir sıcak ortamla karşılaşabileceğimi düşünmemiştim.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar