Doğu'daki uyuşturucu bağımlıları Van'da tedavi edilecek

Uyuşturucu yaşının 8'e kadar düştüğü iddia edilen Van'da, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) kuruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Doğu'daki uyuşturucu bağımlıları Van'da tedavi edilecek

Uyuşturucu yaşının 8'e kadar düştüğü iddia edilen Van'da, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) kuruluyor. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulacak merkezin çevre illere de hizmet vermesi bekleniyor. Böylece büyükşehirlere gidip aylarca tedavi sırası bekleyip, yüklüce masrafa giren aileler, bulundukları ilde çocuklarını madde bağımlılığından kurtarabilecek.

Madde bağımlısı ailelerin, tek kurtuluş yolu olarak gördüğü AMATEM 15 Mart'ta Van’da kuruluyor. Van'daki uyuşturucu bağımlısı ailelere yardımcı olan Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Zozan Özgökçe, AMATEM’in kurulacağını, Van'daki yetkililerden öğrendiğini söyledi. Yetkililer, AMATEM'in, 15 Mart'ta Van Bölge Araştırma Hastanesi'nde kurulacağını ifade etti.

VAKAD aktivisti Zozan Özgökçe, aldığı müjdeli haberi madde kullanan ve biran önce kurtulmak isteyen bağımlılara verdiğini ifade etti. AMATEM'in Van'da kurulmasının çok anlamlı olduğunu söyleyen Özgökçe, "Hem madde bağımlılığının çok olması hem de tedavi imkanının olmaması da ayrı sorundu. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere tedavi için giden insanlar çok ciddi sorunlar ile karşılaşıyor. AMATEM’lerde çok ciddi sıralar var. Aylarca tedavi için sıra bekleyen insanlar var. Tedavi olmaya giden insanlar ve aileleri çok ciddi mağduriyetler yaşıyor. Van’da böyle bir merkezin açılacak olması çok anlamlıdır. Açılması çok anlamlı ancak bu merkezin de çok iyi işlemesi gerekiyor." dedi.

Madde bağımlılığı konusunda çok özverili çalışan doktorların olduğunu söyleyen Özgökçe, “Aslında şimdiye kadar bu konuda özveriyle çalışan doktorlar gördük. Bu doktorlar, hem konuyu gündeme taşıdı hem de madde kullanan insanların tedavi olmaları için özverili çalışma yürüttü. Ama daha kurumsal bir sistemin gelmesi gerekiyor. Kurumsal olarak istatistikler yok maalesef elimizde. AMATEM Van’da kurulduktan sonra bu konuda büyük bir rahatlama olacaktır. Madde bağımlılığı durumunu gizli tutanlar da var. Mesela kız çocuğunu uyuşturucu bağımlısı olmasından çok utanan aileler var. Kız çocuğu evlenemiyor, bir hayat kuramıyor, işe yerleşemiyor, ev içerisinde sürekli şiddet görebiliyor. Yani o kadar zor durum yaşıyor ki aileler anlatılamıyor. Daha önce hayata alışsın diye kendi iş yerime bir madde bağımlısı almıştım. Biz o zamanlar maddenin çok ucuza satıldığı fark ettik." şeklinde konuştu.

ÖZGÖKÇE: HER TÜRLÜ MADDE ÇEREZ GİBİ SATILIYOR

Her türlü maddenin Van’da ucuza satıldığını ifade eden Özgökçe, şöyle devam etti: “20 TL’ye bir hafta uyuşabilecek madde alınabiliyor. Her türlü madde Van’da çerez gibi satılıyor. Bunun engellenmesi lazım. Basında yer alan haberlerden sonra torbacı diye adlandırılan madde satan kişilere baskın yapıldı. Ama mesele bu torbacılar değil. Kullanılması ve yaygınlaştırılması engellenmelidir. Bir konuya daha değinmek istiyorum. Eroin, her zaman fuhuş ile paralel giden bir şeydir. Özellikle kadınlar açısından baktığında eroine alışan kadınlar bir yandan da fuhuş riski de taşıyor. Kötü niyetli insanların ağına düşüyorlar. Bu sorunlar birbirine çok bağlıdır. Bu duruma baktığınızda sistem direk olarak bunun durmasına yönelik bir çözüm üretmiyor. AMATEM, sadece sonuç ile ilişkilidir. Kaynağı ile ilişkili değildir. Bu işe alışmış olan insanların tedavi merkezidir. Ama bunun kaynağının önleyici çalışmaların ayrıca yapılması lazım.”

Kentte bulunan kurumların ortaklaşa bir çalışma yapması gerektiğini söyleyen Özgökçe, "Kadınlar ile yaptığımız görüşmelerde hiç tanımadığımız, bilmediğimiz maddeler var. Sadece eroin ve esrar değil hap türleri gibi birçok madde var. Okullarda, özellikle çocuklar ve gençlerle ilgili seminerler düzenledik. Bir yandan da madde bağımlılığının, verdiğimiz seminerlerde merak uyandırdığını da gördük. Aslında Milli Eğitim Müdürlüğü bu maddelerin okul önlerinde satılmasını da önlemiyor. Madde kullanımı okullara ve çevresine çok ciddi bir şekilde yayılmış. Aslında okul yönetimleri kimlerin madde kullandığını biliyor. Öğrenciler için en büyük tehlike okul önlerinde bulunan küçük dükkanlar. Aslında okul yöneticilerinin büyük bir duyarsızlığı var." diye konuştu.




CİHAN

Yorumlar