Doğudaki 6 ilde yabanıl meyveler ağaçlandırılacak

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, bölgeki 6 ilde ilde yaban hayatına yönelik 'yabanıl meyvelerin ağaçlandırılması' projesini başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Doğudaki 6 ilde yabanıl meyveler ağaçlandırılacak

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, bölgeki 6 ilde ilde yaban hayatına yönelik 'yabanıl meyvelerin ağaçlandırılması' projesini başlattı. Yabanıl meyvelerin ağaçlandırılması projesinin 5 yıl süreceği, proje bedelinin ise bir milyon 628 bin lira olduğu belirtildi.

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü olarak yeni bir proje çalışmasıyla yaban hayatına yönelik yabanıl meyvelerin ağaçlandırılması projesi ile bölge genelindeki Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerindeki mevcut bulunan meyve tohumlarının toplanıp ekilerek üretilmesi yapılarak bu anlamda üretilen meyve ağaçlarının aşılama çalışmaları yapılacak. 100 bin adet kalem, 200 bin adet göz aşısı ve 500 bin adet ise 1 artı 1 fidan üretimi yapılacak.

    Bölge Müdürü Salih Çetiner, proje hakkında yaptığı açıklamada ‘Genel Müdürlüğümüzün çalışmaları doğrultusunda Yabanıl Meyve Türleri Eylem Planı çerçevesinde Bölge Müdürlüğümüz diğer orman ağacı türlerinin yanında yabanıl meyveli türlerinde çoğaltmak amacıyla işletme Müdürlüklerinde çalışmalar başlatmıştır. Yabanıl meyveli türler, ormanlık alanların yer aldığı yayla ve kıyılarında yetişmektedir. Yabanıl Meyveli Türler Eylem Planı ile bir taraftan yaban hayvanlarının barınma yerleri ve beslenme ihtiyaçları karşılanırken, diğer taraftan orman köylüsünün beslenmesine ve ekonomisine katkı sağlanacaktı. Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Erzincan ve Iğdır' da kış şartları çok çetin ve uzun geçmesi; yaban hayatı için yabanıl meyvelerin önemi çok büyüktür. Hem yaban hayatı için hem de bölge insanlarının gelir düzeylerine katkı sağlamak için böyle bir çalışma başlattık. Yaban elması, yaban armudu, muşmula, kiraz ve vişne aşıladık. aynı zaman da kuş burnu ve alıç fidanlarını boşluklara dikiyoruz. Yapılan bu proje kapsamında 100 bin adet kalem, 200 bin adet göz ve 500 bin adet 1+1 fidanı potansiyel olarak boşluklara dikeceğiz. Orman ve orman kaynaklarını her türlü tehlikelere karşı korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde ve topluma çok yönlü sürdürülebilir faydalar sağlayacak şekilde yönetmektir. İnsana, doğaya ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir orman yönetimini sağlayan şeffaf ve saygın bir kurum olmaktır." dedi. CİHAN

Yorumlar