Doğu Almanya büyümeye devam ediyor

Doğu Almanya’nın ekonomisi büyümeye devam ediyor. Ancak demografinin değişmesi ve asgari ücretin hayata geçirilmesinin büyümeyi gölgeleyeceği belirtiliyor.Doğu Almanya ve Saksonya eyaletinin ekonomisi yılın başında önemli ölçüde yükselişe...

Google Haberlere Abone ol
Doğu Almanya büyümeye devam ediyor

Doğu Almanya’nın ekonomisi büyümeye devam ediyor. Ancak demografinin değişmesi ve asgari ücretin hayata geçirilmesinin büyümeyi gölgeleyeceği belirtiliyor.

Doğu Almanya ve Saksonya eyaletinin ekonomisi yılın başında önemli ölçüde yükselişe geçmişti. Bu gelişmenin gelecek dönemde de ivme kazanacağını ekonomi araştırma enstitüsü İFO tarafından açıklandı. Doğu Almanya’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılatı (GYSİH) 2014 yılında yüzde 1,8 olması beklenirken 2015 yılında yüzde 2 olması tahmin ediliyor.

İFO Dresden branşının ekonomi araştırmacısı Robert Lehman “Yatırımcılar ve üreticiler Ukrayna ve Irak’taki jeopolitik karışıklıktan dolayı biraz kötümser.” açıklamasında bulundu. Lehman “Buna rağmen tüm veriler iki yılda da yükselişe işaret ediyor.” diye sözlerine ekledi. Açıklanan rapora göre Doğu Almanya’daki ekonomik büyümenin zayıf olmasına karşın Doğu Almanya eyaletlerin gelişmeleri genel Almanya ekonomisi ile uyumlu. 2013 yılının başında kötü hava sonucu ortaya çıkan sel felaketi sonrasında yapılan gerekli inşaat önlemleri inşaat sektörünü canlandırdı.

Bunun dışında Doğu Almanya üreticileri yüksek gelir büyüme oranları yakaladılar. Ağırlıklı olarak sermaye ve tüketim mallarına olan canlı talepleri sayesinde genel ekonomik gelişmelerin 2014 ve 2015 yıllarında düzelmesi bekleniyor. Öte yandan İFO enstitüsü kendine özgü ekonomik yapısı sayesinde sermaye ve yatırım malları için talep canlılığını koruyan bağımsız Saksonya bölgesinin de büyüyeceğini açıkladı. Raporda Saksonya diğer Doğu Almanya eyaletlerine göre şirketlerin bölgeye yatırım yapma isteği ve diğer Avrupa ülkelerindeki gelişmelerden faydalandığına değindi.

Bundan dolayı eyaletin reel ekonomisi 2014'te yüzde 2,1 ve gelecek yıl da yüzde 1,9 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Ekonomik iyileşme Sakson ve Doğu Almanya iş gücü piyasasını teşvik edeceği beklenirken dinamik gelişme 2014 yılınca zayıflayacağı işaret ediliyor. Güçlü gelişmeye rağmen demografi ve ülke çapında asgari ücretin tanıtılmasıyla Doğu Almanya eyaletlerinin iş gücü piyasasını olumsuz etkileyeceği bekleniyor. CİHAN

Yorumlar