Doğru beslenerek beyninizi genç tutun!

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, doğru beslenme alışkanlıklarıyla beyin kapasitesini artırma ve beyni genç tutmanın mümkün olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Doğru beslenerek beyninizi genç tutun!

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, doğru beslenme alışkanlıklarıyla beyin kapasitesini artırma ve beyni genç tutmanın mümkün olduğunu söyledi. Beden ve beynin ömrünü uzatmak isteyenlere bol antioksidan içerikli gıdalara ağırlık vermeleri önerisinde bulunan Yavuz, balık yağı ile beynin düzenli işleyişinin garanti altına alındığını, ayrıca düzenli olarak çay içmenin felç riskini yarı yarıya indirdiğini belirtti.

Reem Nöropiskiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz balık yağının insan beyni üzerinde mucizevi etkilere sahip olduğunu açıkladı. Fast food, katkılı yağlar ve sosların yer aldığı beslenme şeklinin hipertansiyon diyabet ve diğer çeşitli metabolik hastalıklarda her geçen gün artışa neden olduğunu belirten Yavuz, doğal besinlerden uzak, katkı maddelerinden zengin beslenme şeklinin ve insanları hareketsiz yaşam tarzına teşvik eden teknolojinin beyni etkileyen hastalıklarda da gözle görülür bir artışı beraberinde getirdiğini ifade etti.

Beden ve beyin ömrünü uzatmak isteyenlere bol antioksidan içerikli gıdalara ağırlık vermeleri önerisinde bulunan Yavuz, “Çilek ve ıspanak gibi antioksidan içeren gıdalarla beslenmek, hafızada yaşlanmayla meydana gelen gerilemeleri durdurmayı ve yavaşlatmayı mümkün kılar. Ispanak ve çileğin içinde bulunan ve güçlü oksit giderici olan flavanoidlerin, tıpkı balık yağında olduğu gibi, beyin hücre zarlarının akışkanlığını artırmaktadır. Yemeklerde sebze ve meyve miktarlarını biraz artırmak, antioksidan etkisinin yüzde 25 daha fazla olması demektir. Dolayısıyla, oksit gidericiden zengin beslenmek, uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.” dedi.

Beyinde hayati görevler üstlenen beyin hücre zarlarının iletkenlik kalitesinin beyin fonksiyonlarını doğrudan etkilediğini açıklayan Yavuz, “Domuz yağıyla beslenen kişilerde beyin hücre zarları kalınlaşmıştır ve iletkenlikleri de oldukça zayıftır. Balık yağı ile beslenmeye özen gösteren kişilerde ise, zarlar yumuşak ve oldukça esnek bir yapıdadır. Eğer beynin margarin, tereyağı, domuz yağı, kızarmış patates, cips, fast food tarzı gıdalarla zar esnekliği bozulursa; öğrenme, algılama ve bellek gibi tüm beyin faaliyetleri de tehlikeye atılmış olacaktır. Beynimizin randımanlı çalışması için, iki önemli kimyasal bileşiğin hassas bir dengede olması gerekir. Bunlar Omega 3 balık yağı ve Omega 6 sebze yağlarıdır.” şeklinde konuştu.

Beyinde sinsice ilerleyen unutkanlık sürecinin küçük bir diyet uygulamasıyla kontrol altına alınabileceğini söyleyen Yavuz, çay içmenin oksit giderici etkisinden dolayı beyin fonksiyonlarını artıracağını belirtti. Yavuz altı bin kadının üzerinde yapılan bir araştırmada düzenli çay içenlerde, içmeyenlere göre felç riskinin yarı yarıya azaldığının tespit edildiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Düzenli olarak içilen çay, kan sulandırıcı etkisi nedeniyle beyin, kalp ve damar hastalıkları üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Çayın, beyin hücrelerinin görev dışı kalmasının ilk adımı olan lipit peroksidasyonunu önlediği de düşünülmektedir.”

Çayın yanında tatlandırıcı olarak çikolata kullanımının beyin ve beden sağlığı için iyi bir kombinasyon olduğunu dile getiren Yavuz, “Çikolata mutluluk, keyif ve enerji hormonu aktive etmektedir. Bu nedenle, çikolatanın zihni sakinleştirmenin yanı sıra, mutluluk verici etkileri de vardır. Çayı kurutulmuş dut ya da kayısı ile beraber içmek de aynı etkiyi sağlayacaktır. Böylelikle hem şekerin olumsuz etkilerinden korunmuş hem de güçlü antioksidan alınmış olacaktır. Ancak kilo problemi olanların ve şeker hastalarının bu konuda dikkatli olmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.

Doymuş hayvan yağları, margarin ve mayonez gibi hidrojenle birleştirilmiş sebze yağları, fast food ve dondurmada bulunan trans yağ asitlerinin beyne zarar verdiğini belirten Yavuz, ceviz, fıstık yağı, antep fıstığı, keten tohumu yağı, yağsız et, kanola yağı gibi besinlerin beynin sağlıklı gelişimine destek olacağını belirtti.

Beynin ve bedenin yaşlanmasında aktif rol alan serbest radikallerin etkisini antioksidanlar, yani oksit gidericilerle durdurmanın mümkün olduğunu söyleyen Yavuz, yaban mersini, ayı dutu, keçi yemişi, çilek, ıspanak, karalahana, Brüksel lahanası, erik, pancar, portakal, patlıcan, domates, salatalık, çay, kırmızı üzüm ve üzüm suyu, kiraz, kivi, kızılcık gibi besinlerin en güçlü antioksidan sebze ve meyveler olduğunu vurguladı.



CİHAN

Yorumlar