Doğan: Selahaddin Eyyubi Üniversitesi çok dilli eğitimin merkezi olacak

Bu yıl ilk öğrencilerine kabul etmeye başlayan Diyarbakır’ın ilk vakıf üniversitesi Selahaddin Eyyubi, çok dilli eğitimin üssü haline gelmeyi amaçlıyor. Eğitim dili Türkçe olan üniversite İngilizce, Arapça ve Kürtçe’nin lehçelerinde...

Google Haberlere Abone ol
Doğan: Selahaddin Eyyubi Üniversitesi çok dilli eğitimin merkezi olacak

Bu yıl ilk öğrencilerine kabul etmeye başlayan Diyarbakır’ın ilk vakıf üniversitesi Selahaddin Eyyubi, çok dilli eğitimin üssü haline gelmeyi amaçlıyor. Eğitim dili Türkçe olan üniversite İngilizce, Arapça ve Kürtçe’nin lehçelerinde eğitim verecek. Selahaddin Eyyubi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Doğan, üniversite olarak kaliteli bir yüksek eğitim-öğretim vermeyi hedeflediklerini belirtti.

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, Diyarbakır’da görev yapan ulusal ve yayın basın kuruluşlarının bölge müdürü, temsilci ve muhabirleriyle iftar yemeğinde bir araya geldi. Kayapınar ilçesindeki Gülzar Konak’ta düzenlenen iftar programına Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek’in yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı. Yemekten sonra kısa bir konuşma yapan Rektör Doğan, davetlerine icabet eden gazetecilere teşekkür etti. Diyarbakır medyasının çok güçlü olduğunu anlatan Doğan, üniversiteyi de medya gibi güçlü hale getirmenin gayreti içinde olduklarını dile getirdi. Doğan daha sonra çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çok dilli eğitimi önemsediklerini anlatan Rektör Doğan, “Eğitim dilimiz Türkçe olsa da İngilizceyi çok önemsiyoruz. Bu amaçla bütün öğrencilerimize bir yıl İngilizce hazırlık eğitim vereceğiz. Aynı zamanda imzaladığımız protokolle dileyen öğrencilerimiz İngilizce dil eğitimini North American Üniversitesi alabilecekler. İlahiyat Fakültesi öğrencilerimiz de iyi bir Arapça dil eğitimi alacaklar. Ayrıca Irak Kurdistanı’ndaki Salahaddin Üniversitesi ve Ishık Üniversitesi ile de ortak işbirliği protokolü imzalanarak öğrencilere hem dil öğrenme hem de alanlarında kendilerini geliştirme imkanı sunacağız. Bazı bölümlerde de öğrencilerimize Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerinden birini öğretmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

"5 YIL 5 BİN ÖĞRENCİ HEDEFİMİZ VAR"

Üniversitelerinin Şubat 2013’te kurulduğunu anlatan Doğan, “ Aradan geçen sürede her türlü fiziki ve teknik alt yapımızı tamamlayarak eğitim öğretime hazır hale geldik. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulunda lisans, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokullarında da önlisan eğitimi verilecek. Bunların yanı sıra Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Yerel Diller Enstitülerinde bilimsel çalışmalar sürdüreceğiz. Hedefimiz izni alınan 50 programın tümüne bir kaç yıl içinde öğrenci almaktır. İlk 5 yılda 5 bin öğrenci mevcuduna ulaşmayı, ikinci 5 yılda ise bu sayıyı ikiye katlamayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

"TERCİH DÖNEMİNDEYİZ, HALKIN BÜYÜK TEVECCÜHÜ VAR"

2014-2015 eğitim-öğretim yılında İşletme, Hemşirelik, Fizyoterapi, Dış Ticaret ve Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümlerine toplam 260 öğrenci alacaklarını anlatan Doğan, “Ayrıca 100 yabancı öğrenci de alabileceğiz. Malumunuz adayların üniversiteleri tercih etme dönemi 7 Temmuz’da başladı. Tercih işlemleri 17 Temmuz’a kadar devam edecek. Üniversite tercih dönemi sürecini biz de çok yoğun bir şekilde geçiriyoruz. Çünkü başta bölgemiz olmak üzere ülkenin birçok yerinden Selahaddin Eyyubi Üniversitemize büyük bir teveccüh var. Tercih döneminin başlamasıyla üniversitemizin öğrencisi olmak isteyen gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaştık. Bizler de danışmanlık birimlerimizle bu yoğun ilgiye cevap vermeye çalışıyoruz. Rehberlik uzmanı ekiplerimiz, üniversitemize gelen adaylara her konuda yardımcı oluyor. Diyarbakır dışındaki öğrencileri de unutmadık. Diğer illere de ekiplerimizi göndererek, öğrencilerimizin doğru ve sağlıklı bir tercih yapmaları için yardımcı oluyoruz.”

Doğan öğrencilere sağlayacakları burs imkanlarını ise şöyle sıraladı: “ Öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 75’ine burs olanakları da sağlamaktayız. Yerleşme sırasına göre öğrencilerimiz yüzde 100, yüzde 75, yüzde 50 ve yüzde 25 oranlarındaki burs imkanlarımızdan faydalanacak. Ayrıca, YGS-LYS sınavlarında derece yapan öğrencilerimize ‘Başarı Bursu’, üniversitemizi sanat, kültür ve spor alanında başarıyla temsil edecek öğrencilerimize ‘Sanat Kültür Spor Bursu’ ve öğrenim süresince üstün başarı gösteren öğrencilerimize de ‘Burs Plus’ adı altında farklı burs imkanları da sunacağız.”

CİHAN

Yorumlar