Doğalgaz zehirlenmelerine karşı alarm cihanı dağıtılıyor

Bursa’da Alacahırka ve Teleferik mahallerinde vatandaşlara karbonmonoksit alarm cihazı dağıtıldı.

Google Haberlere Abone ol
Doğalgaz zehirlenmelerine karşı alarm cihanı dağıtılıyor

Bursa’da Alacahırka ve Teleferik mahallerinde vatandaşlara karbonmonoksit alarm cihazı dağıtıldı. Bursagaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve ENVERDER işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında farklı mahallelerde toplam bin adet karbonmonoksit alarm cihazı dağıtılacak.

Mahallelerde düzenlenen kampanya tanıtım ve cihaz dağıtım töreninde konuşan Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, doğalgazlı ve katı yakıtlı evlerde karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekti ve bu zehirlenme olaylarını erkenden tespit edip, ev sakinlerini uyaran Karbonmonoksit alarm cihazlarının (dedektör) önemine vurgu yaptı. “Her kurumun kendi sorumluluklarını yerine getirdiğini, ama bu kurumların bir araya gelerek böyle bir çalışma gerçekleştiriyor olması çok anlamlı” diyen Tola, “Bizler de insanlar ölmesin, enerjimiz bitmesin diyoruz ve bu kampanyada aktif şekilde yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Başta ENVERDER olmak üzere kampanya ortaklarına teşekkür ederiz.” dedi.

Baca gazı zehirlenmelerinin sadece doğalgazdan kaynaklanmadığını, diğer yakıtlardan da baca gazı zehirlenmelerinin olduğunun altını çizen Tola, alınacak ufak tedbirlerle bir hayatın kurtulabileceğine işaret etti.

Bursagaz olarak bu kampanya amaçlarının farkındalığı attırmak olduğuna vurgu yapan Tola, “ucuz ve kolay temin edilebilen bu cihaz ile hayatların kurtulabileceğine değinerek, şuan sembolik olarak bin adet karbonmonoksit alarm cihazı dağıtacaklarını belirtti. Kampanya ile Bursa’da lodosun etkili olduğu zamanlarda sık karşılaşılan bacalardan kaynaklanan zehirlenme olaylarına dikkati çektiklerini kaydeden tola, can güvenliği açısından olumsuz bir şey yaşanmaması için doğalgaz cihazlarının, bacalarının ve tesisatlarının yıllık temizlik ve bakımlarını yaptırmalarını tavsiyesinde bulundu. Tola Ayrıca her türlü sorunuzda da Bursagaz’ı 444 11 33 numaralı çağrı merkezimizi arayarak danışabilirsiniz.” ifadesini kullandı.

Düzenli olarak her yıl 50-60 bin tane eski gaz kullanıcıların tesisatlarının standartlara uygunluğunu kontrol ettiklerini belirten Tola, bu yaz ayı itibariyle Bursa’da bulunan eski doğalgaz tesisatlarının hepsinin bir takvim dahilinde kontrolüne başlayacaklarını aktararak konuşmasını şöyle sürdürdü: “8 yıldır karbonmonoksit alarm cihazını zorunlu tutuyoruz. Ama şehrimizde 20 yıldır doğalgaz kullanılıyor ve tesisatların yarısından fazlasında maalesef karbonmonoksit alarm cihazı mevcut değil. Yapacağımız bu kontrollerle beraber tesisat ve bacalarda bir uygunsuzluk varsa, havalandırma menfezleri yok veya kapalı ise ve karbonmonoksit alarm cihazı bulunmuyorsa bu konutlardaki doğalgaz arzını durduracağız.”

Usulsüz tesisat kullananlara ve karbonmonoksit alarm cihazı bulundurmayanlara seslenen Tola, doğalgazlarının kesilmemesi için bu sıkıntıların en kısa süre içerisinde giderilmesini istedi. Tola, “Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızın güvenli ve sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürmelerini temenni ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

ENVERDER (Enerji Verimliliği Derneği) Bursa Şube Başkanı Dr. Mustafa Uysal ise, enerjinin etkin kullanılması için düzenledikleri kampanyanın detaylarından bahsetti. Baca gazı zehirlenmelerinin nedenlerini ortaya koymayı ve zehirlenmelerin önüne geçmeyi amaçladıklarını aktaran Dr. Uysal, yakıtların uygunsuz kullanımından dolayı ortaya çıkan gazı insan burnunun hissedemeyeceğini belirterek, “Bu zehirli gazı takip eden ve onu yakaladığında uyarı veren karbonmonoksit cihazları var. 40 – 50 TL gibi maliyetlere mal olan bu cihazların temin edilmemesinden kaynaklı zehirlenmeler yaşanıyor. Zehirlenmelerden kaynaklı daha fazla ölüm haberleri almak istemiyoruz. Bu nedenle de düzenlediğimiz bu kampanya ile Bursa halkına bin adet karbonmonoksit cihazını ücretsiz olarak dağıtacağız.” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ödünç ise, bu önemli sosyal sorumluluk projesi kapsamında projeye destek veren kurumlara ve yetkililerine teşekkür etti. “Isınırken hayatlarımızı tehlikeye atmayalım” diyen Ödünç, alınacak küçük tedbirler ile yaşanacak felaketlere engel olunabileceğini yineledi.

Vatandaşların yılda bir kez Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı’nı arayarak bacalarını temizletmeleri gerektiğini vurgulayan Ödünç, 2012 yılında 267, 2013 yılında ise 247 baca yangını olduğunu kaydederek bu sayının azalmasında kişilerin bilinçlenmesinin büyük etkisinin olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından alana toplanan mahalle sakinlerine karbonmonoksit alarm cihazları dağıtılarak, cihazların kullanımları anlatıldı.
CİHAN

Yorumlar