Doğalgaz boru hattıyla yüksek voltajlı kablolar yan yana iddiası

Zonguldak’ta, doğalgaz boru hattının yüksek gerilim kablolarıyla yan yana olduğu iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol
Doğalgaz boru hattıyla yüksek voltajlı kablolar yan yana iddiası

Zonguldak’ta, doğalgaz boru hattının yüksek gerilim kablolarıyla yan yana olduğu iddia edildi.

Doğruyol Partisi Zonguldak Belediye başkan adayı Hülya Öztürk, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na(EPDK) çağrıda bulunarak özellikle Zonguldak'ın Çaydamar Mahallesi'ne döşenen doğalgaz hattının güvenilirliğinin test edilmesini talep etti.

Doğalgaz borusu döşenirken şahit olduklarını şüpheli bulduğu için açıklama yapma ihtiyacı hissettiğini belirten Öztürk, Zonguldak'ta hava kirliliğinden şikayet eden biri olarak doğalgaza karşı olmadığını; ancak tehlikeye karşı yetkilileri uyarmak istediğini kaydetti.

Zonguldak'ta yakında kullanılacak doğalgaz borularının elektrik ana şebekesi ile yan yana döşendiğini ileri süren Öztürk, Çaydamar Mahallesindeki çalışmalar sırasında şahit olduğu 4 maddeyi şöyle sıraladı: "Doğalgazın kullanımından yana olan biriyim. Zaman zaman doğalgaz borularının geçtiği bölgelere ziyarette bulundum, yapım aşamasındayken bazı şeyler dikkatimi çekti. Bunları basın yoluyla önce bir Zonguldak vatandaşı sonra belediye başkan adayı olarak sizlerle paylaşmak istedim. Amacım bu işi alan şirketi karalamak asla olamaz, çünkü şahsım olarak oradan hiçbir yetkili ile tanışmışlığım, konuşmuşluğum yok. Sadece halkın güvende olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Örneğin Çaydamar Mahallesi'nde Köy Hizmetlerinin yakınındaki köprünün oradan başlayan uzantıda 25 bin wolt elektrik geçen ana şebeke kabloları mevcuttur. Doğalgaz borularının bulunduğu güzergâhtan geçen bu kabloların arasına şilte koymadan sıfır noktasına yakın bir yerden doğalgaz boruları döşenmiştir. Köprü çıkışının olduğu yerde 40 santimetre altından elektrik ana hat anahtarı geçiyor. Çaprazlama olarak bu enerji kabloları karşı tarafa uzanıyor. Doğalgaz boruları bu kabloların tam altından döşenmiş. Ayrıca iki noktada su borularının hemen yakınında doğalgaz boruları döşenmiştir. Çaydamar Mahallesi'nde kıraathanelerin olduğu yerin karşısında da motor yenilmenin önünden başlayıp karşı kaldırıma doğru da elektrik kabloları vardır. Bu kabloların direk olarak doğalgaz borularının olduğu yerle aynı yerde olması ve araya hiçbir koruma ya da şilte koymadan direk olarak kapatılması”

Bu işlemlerin tehlike arz edip etmediğinin açıklanmasını isteyen Öztürk, “Ben bu konuda firmanın halkımızı bilgilendirmesini doğalgaz borularıyla elektrik şebekesinin aynı yerde olmasından herhangi bir sakınca olup olmadığı konusunda açıklama yapmalarını bekliyorum. Urfa'da cereyan eden doğalgaz patlamasıyla oluşan yolun ayrılması ve insanların canlarının tehlikeye girmesi herkes gibi beni de üzmüştür. Ayrıca bu şirketin dışında bunların denetimini yapan EPDK'nın da gösterdiğim yerlerde inceleme yapıp güvenli olup olmadığı konusunda bizleri bilgilendirmesini rica ediyorum." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar