Doğa tahribatı göçmen kuşları tehdit ediyor

İstanbul’daki dünyanın sayılı göçmen kuş güzergahının doğa tahribatı nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Doğa tahribatı göçmen kuşları tehdit ediyor

İstanbul’daki dünyanın sayılı göçmen kuş güzergahının doğa tahribatı nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu bildirildi. İstanbul’da buluşan dünyanın en büyük doğa koruma ağı Birdlife İnternational’ın Avrupa ve Orta Asya temsilcileri, üçüncü köprü, üçüncü havaalanı ve Kanalistanbul projelerinin, yılda iki defa gerçekleşen kuş göçü için tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Doğa koruma ağı Birdlife İnternational’ın Avrupa ve Orta Asya temsilcileri, Doğa Derneği’nin ev sahipliğinde İstanbul’da buluştu. Buluşmaya Birdlife İnternational Genel Müdürü Hazell Thompson da katıldı. 50’e yakın ülkeden temsilcinin katıldığı etkinlikte konuklara İstanbul’un kuş göçü güzergâhı gösterildi.

Sarıyer’de buluşan doğa severler, üçüncü köprü, üçüncü havaalanı ve Kanalistanbul gibi projelerinin İstanbul’daki kuş göçü açısından önemli tehdit oluşturduğunu ileri sürdü. Doğa severler, İstanbul’un sahip olduğu coğrafi özellik nedeniyle dünyanın en yoğun kuş göçüne sahne olduğunu, her sene bahar ve sonbahar aylarında Afrika ve Avrupa arasında göç eden milyonlarca kuşun İstanbul güzergâhını kullandığı dile getirildi. İstanbul için planlanan yeni projelerinin yol açacağı doğa tahribatının, başta kuş göçü olmak üzere birçok olumsuzluğu beraberinde getireceği belirtildi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, İstanbul’da toplanmalarının sebebinin küresel ölçekteki doğa koruma stratejilerini ve İstanbul’daki doğa tehditlerini tartışmak olduğunu söyledi. Yılmaz, “Bu tehditlerde kastım, üçüncü köprü, üçüncü havaalanı ve Kanal İstanbul gibi projeler. Bu projeler sadece İstanbul doğasını değil tüm dünyayı olumsuz etkileyecek. Çünkü İstanbul ve Türkiye küresel göç güzergâhları açısından bir kesişme noktası. Her yıl milyonlarca kuş iki sefer İstanbul üzerinden Afrika ve Avrupa’ya göç etmekte. Kuşlar İstanbul’un kuzeyindeki sulak alanları ve diğer doğal imkânları kullanıyor. Besinini ve enerjisini buralardan alıyor. Bu alanların yok oluşu demek, kuşların göçlerini tamamlayamaması ve ölmesi demek. Milyonlarca göçmen kuş sırf bu tehditler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.” dedi.

'HAVALANI KUÇLARI, KUŞLAR UÇAKLARI TEHDİT EDECEK'

Azerbaycan’dan katılan Birdlife İnternational üyesi Elçin Sultanov da “Burası dünya genelinde meşhur bir göç güzergâhı. Dünya uzmanları dünya göçlerini burada gözler ve göçlerin detaylarını öğrenir. Avrupa kuşlarının yarısından fazlası buradan geçer. İki göç yolu var: Biri İspanya’dan biri bu boğazlardan geçer. Avrupa kuşları kışı Afrika’da geçirir. Böyle bir göç güzergâhında kurulacak havaalanı bu dengeyi olumsu etkileyecek. Öncelikle kuşlar uçaklar için büyük tehlike oluşturacak. “ şeklinde konuştu.

Etkinliğe Kırgızistan’dan katılan Sergey Kolagin ise “ İstanbul çok harika bir yerde. Göçmen kuşların asıl güzergâhı buradan geçer. Asya ve Afrika kuşları bu güzergâhı kullanmaktadır. Kuşlar bir taraftan İstanbul’u dinlenme alanı olarak da kullanmakta. Burada yaşanacak doğa tahribatı öncelikle Avrupa odaklı göç kuşlarını olumsuz etkileyecek. Buradaki doğa tahribatının olumsuz etkisi sadece bu bölge ile sınırlı kalmayacak.” ifadelerini kullandı.



CİHAN

Yorumlar