Doç. Dr. Zeki Yüncü: 'O olmazsa ben bir hiçim' duygusu zarar veriyor

Uzmanlar, insanların tıpkı maddeye bağımlılığı gibi kişilere de bağımlı olabildiğini, bunun da olumsuz sonuçlarının bulunduğunu ifade ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Zeki Yüncü: 'O olmazsa ben bir hiçim' duygusu zarar veriyor

Uzmanlar, insanların tıpkı maddeye bağımlılığı gibi kişilere de bağımlı olabildiğini, bunun da olumsuz sonuçlarının bulunduğunu ifade ediyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Yüncü, “Bağımlı bir ilişkiyi, kişinin hayatla bağını kesen tek taraflı kahredici bir ilişki olarak tanımlayabiliriz. 'O olmazsa ben bir hiçim' duygusu zarar veriyor.'' dedi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ‘nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘İlişki Bağımlılığı’ Konferansı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.Hemşirelik Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği A.B.D. üyesi Yrd.Doç.Dr.Leyla Baysan Arabacı’nın organize ettiği programda konferans veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, aynı zamanda EÜ Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) Müdürü olan Doç. Dr. Zeki Yüncü katılımcılara ilişki bağımlılığı konusunda önemli bilgiler aktardı.

Bağımlılığın çok değişik alanlarda karşımıza çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Zeki Yüncü, İnternet bağımlılığından, ilişki bağımlılığına, alışveriş bağımlılığına kadar çok farklı alanlarda etkisinin görülebileceğini söyledi. Bağımlılığın insan üzerindeki olumsuz etkilerinden bahseden Doç. Dr. Zeki Yüncü, “Bağımlılık insanın hayatla ilişkisini kesen, işini, sosyal ilişkilerini, aile ilişkilerini her türlü sosyal etkinliğini ikinci plana atan bir ruh halini getiriyor. Kişi bütün planını bağımlılığı ile ilgili konuları düşünerek; hayatıyla ilgili öne alması gereken konuları ikinci plana alıyor.” dedi.

İnsanların maddeye bağımlı olabileceği gibi kişilere de bağımlı olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Zeki Yüncü, “Bağımlı bir ilişkiyi, kişinin hayatla bağını kesen tek taraflı kahredici bir ilişki olarak tanımlayabiliriz. Bağımlı kişi, bir ilişkiyi bitirdikten sonra bedeninden bir parçayı kaybetmiş gibi hissedebilir. Burada ilişkiye nasıl bir anlam yüklenildiği öne çıkıyor. Kişi adeta diğer ilişkilerini yok sayarak o ilişkiye bağlanmıştır. Onun yokluğunda hayata adeta küsüp onunla ilgili düşünsel aktivitelerde bulunabilir.” diye konuştu.

Sağlıksız bir ilişkinin insanları mutsuz etmesinin yanında, o ilişkiye saplanıp kalmasına da neden olduğunu kaydeden Doç. Dr. Yüncü, “Kişi olumsuz bir ilişki yaşamasına rağmen bunu bir türlü kestirip atamaz, sonlandırmakta güçlük yaşanır. Takıntılı bir şekilde ona ihtiyaç duyma noktasında kalınır. Çünkü o ilişki onu tamamlayan bir unsurdur. O olmazsa kişi bir hiçtir. Bu noktada bağımlı ilişkide asıl sorunu karşıdaki partnerde değil de kendimizde aramamız gerekir.'' ifadelerini kullandı.

“GÜVEN OLMAZSA SAĞLIKLI BİR İLETİŞİM KURULAMAZ”

Bağımlı ilişkilerde hep bir şüpheciliğin olduğunu belirten Doç. Dr. Zeki Yüncü, ‘ Beni aldatacak. Ben ona niye güveneyim ki? Hoca bana taktı. Zaten beni geçirmek istemiyor’ gibi takıntılı düşüncelere saplanılabildiğini söyledi. “Güven olmazsa sağlıklı bir iletişim kurulamaz” diyen Doç. Dr. Zeki Yüncü, “İnsanlara güvenemezsek bu tür düşüncelere hayat boyu maruz kalabiliriz. Sağlıklı ilişkilerden kişiyi güçlendirmesi, hayata ,işine bakış açısını sosyal ilişkilerini güçlendirmesini bekleriz. Romantik ilişkinin en büyük unsuru sevgidir. Karşıdaki insana güvenmek onun sadakat duygusuyla bağlı olduğunu, sizi aldatmayacağını hissetmek de çok önemlidir. Sağlıklı bir ilişkide sevgi, güven ve sadakat hissine sahip olmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar