Doç. Dr. Yılmaz: Öğretmen yetiştirme ile ciddi olarak ilgilenmeye başladık

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Ali Yılmaz, öğretmen yetiştirme politikalarında başarılı olmadıkları itirafında bulundu. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından...

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Yılmaz: Öğretmen yetiştirme ile ciddi olarak ilgilenmeye başladık

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Ali Yılmaz, öğretmen yetiştirme politikalarında başarılı olmadıkları itirafında bulundu.

2013-2014 Eğitim Öğretim yılında Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın hazırladığı Okul Temelli Mesleki Gelişim Modeli kapsamında ilçe genelinde tüm öğretmen ve yöneticilerin katıldığı 'Lider Öğretmenler' projesi sona erdi. Özel bir okulun sinema salonunda gerçekleşen kapanış törenine katılan Doç. Dr. Ali Yılmaz, öğretmen yetiştirmede istenilen verimin elde edilemediği için uzaktan eğitim uygulamasından vazgeçildiğini ve bir daha uygulanmayacağını söyledi.

"EKSİKLİKLERİMİZİ FARK ETTİK"

Öğretmenlerin istenilen seviyede olması için değişik proje arayışlarına girdiklerini hatırlatan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Yılmaz, “Biz genel müdürlük olarak öğretmen yetiştirme politikalarımızda bir takım eksiklikler olduğunun farkında olduk. Son yıllarda öğretmen yetiştirme politikalarımızla çok ciddi anlamda ilgilenmeye başladık. Zaten ben çoğunuzun bildiği gibi Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde öğretim üyesiyken yaklaşık 2,5 yıl kadar önce bu göreve başladım. Benim göreve gelmemle birlikte yapılan bazı gelişmelerden bahsedeceğim. Bunlardan birisi öğretmen yetiştirme politikamızdaki eksiklikleri gidermek üzere ‘Öğretmen Yetiştirme Ulusal Strateji Belgesi’ hazırlama girişiminde bulunduk.” dedi.

“UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ BAŞARISIZ BİR UYGULAMA”

Henüz daha meclis sürecinden geçip ülke boyutunda uygulanmaya geçmemiş olan ancak hazırlıkları tamamlanmış olan ‘Öğretmen Yetiştirme Ulusal Strateji Belgesi’nde üç temel amaca yönelik bir politika izlemeyi benimsediklerini vurgulayan Doç. Dr. Ali Yılmaz şöyle konuştu: “Bu amaçlardan birincisi; öğretmenleri daha öğretmen yetiştiren programlara seçerken uygun bir seçme mekanizmasıyla seçme, yerleştirme ve uygun bir hizmet öncesi eğitimden geçirme birinci amacımız bu. Tabi bunun sonunda yine seçme yoluyla her sınıf en etkili öğretmeni koyabilmede bu amacın bir uzantısı. İkinci temel amacımız ise; öğretmenlerimizi meslek içerisinde geliştirmek ki bugün burada gerçekleştirilen faaliyet büyük ölçüde bununla alakalı. Bu amaçla bir takım girişimler oldu. Uzaktan eğitim sistemiyle öğretmenlerimize eğitim verilmeye çalışıldı. Ama fena halde gördük ki, başarısız bir uygulama bu. Derhal vazgeçildi ve siz de farkındasınız artık uygulanmıyor. Uygulanmayacağını da ifade edebilirim."

"ÖĞRETMENLER KENDİ İMKANLARINI KULLANIYOR"

Başka modeller ve yollar denemek için harekete geçtiklerini sözlerine ekleyen Genel Müdür Yılmaz, "İşte onlardan birisi de ‘Okul Temelli Mesleki Gelişim Modeli’ dediğimiz ve bugün burada çok güzel bir uygulamasına şahit olduğumuz modeldir. Bu öğretmenleri kendi mekânlarında kendi okullarında yine kendi imkânlarıyla belki biraz daha genişletilmiş anlamda ilçe milli eğitimlerin imkânlarıyla ve hepsinden de önemlisi yardımlaşarak dayanışma içerisinde bir birini yetiştirme projesidir. Yani merkezden yapılacak ve merkezden beklenilen pek fazla bir şey yok mu modelin özünde. Ama çok iyi işlediğini birkaç örnekle birçok iyi gördük. Hatta bizim düşündüğümüzden çok daha iyisi alanda gelişti. Üçüncü amacımızı da; öğretmenlerimizin toplumdaki statüsünü yükseltmeyi amaçlıyoruz. Öğretmenlerimizin maalesef toplumdaki statü algısı biraz yıprandı. Bunu bir şekilde telafi ve tamir etmek gerektiğini düşündüğümüz için üçüncü bir hedef olarak bu sene 5 ay önce genel müdürlüğümüz içerisinde yeni bir daire başkanlığı oluşturduk ve ismini de Öğretmene Hizmet Kültürel ve Sosyal Faaliyetler Dairesi Başkanlığı olarak belirledik. Yani temel amacı bu dairemizin öğretmenlerin statüsüne yönelik algı eksikliğini giderme diyebiliriz. Çok yeni olduğu için henüz daha yansımalarını göremedik ama zaman içerisinde öğretmenlerin toplumsal algısına yönelik bir takım faaliyetler içerisinde olacağımızı da ifade edeyim.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgilerinin, becerilerinin, değerlerinin ve tutumlarının gelişimini desteklemek, etkili öğrenme, öğretme ortamları oluşturmada öğretmene katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 'Lider Öğretmen' projesine katılan 1545 kişiden bazılarına sertifikaları protokol üyeleri tarafından verildi.

Törene Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, Atakum Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Murat Öztürk ile çoksayıda eğitimci katıldı. CİHAN

Yorumlar