Doç. Dr. Okur: Türkiye yeni terör ve tehditlerle yüzleşmesi muhtemel

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, Suriye ile ilgili yapılacak Cenevre-2 Konferansı'nda arzu edilen sonuç alınması durumunda ikinci evrenin başlayacağını, çatışmaların tamamen sonlanmaması nedeniyle T.

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Okur: Türkiye yeni terör ve tehditlerle yüzleşmesi muhtemel

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, Suriye ile ilgili yapılacak Cenevre-2 Konferansı'nda arzu edilen sonuç alınması durumunda ikinci evrenin başlayacağını, çatışmaların tamamen sonlanmaması nedeniyle Türkiye'nin yakın vadede güvenlik planlamasını yapması gerektiğini söyledi. Okur, Suriye'deki iç savaşın bu evresine kadar yeni bir terör saldırıları ve tehditlerle yüzleşmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile Polis Akademisi, Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) tarafından organize edilen 5. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu Antalya'nın Serik ilçesi Belek beldesi Susesi Otel'de devam ediyor. Bu yılki konusu 'Stratejik Güvenlik Yaklaşımları' olarak belirlen program iki gün sürecek. Programa 38 farklı ülkeden temsilci katılıyor. Program kapsamında 'Stratejik Güvenlik Açısında Suriye'deki Gelişmeler' konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyes Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, Türkiye'nin Ortadoğu'da devam eden dalgalanmanın ortasında olduklarını kaydetti. Ortadoğu'daki karışıklığın bölgede daha önce var olamayan akımları ortaya çıkardığını belirten Okur, "Suriye krizine baktığımızda en çok konuştuğumuz başlıklardan bir tanesi, Suriye'ye dışarıdan akan yabancı savaşçılar. Muhalifler için gelen savaşçılar var. Bir de Suriye yanlısı için gelenler var. Uluslararası sınırların geçişlerinin arzettiği çok sayıda devlet altı aktörün çatışma konusunda sivrildikleri, ideolojilerini de taşıdıkları yeni bir durum var. Bu yeni durum Ortadoğu'daki daha geniş kitleleri etkiliyor, dönüştürüyor, ayrıştırıyor, saflaştırıyor. Aynı zamanda Türkiye açısından da çok önemli güvenlik problemleri oluşturuyor." dedi.

Ayrışma meselesinde oluşan tehdit nedeniyle, hem bölgesel güçler arasında hem de küresel güçler arasında Türkiye'nin yanı başında büyük bir rekabetin habercisi olduğuna değinen Okur, "Yani liflerine ayrılan bir coğrafya nasıl tekrar toparlanacak sorusu, bir büyük rekabetin sonucunda belirlenecek. Bunun anlamı Türkiye'nin gelecek 10 yılında yakın coğrafyasında çok ciddi devletler düzeyinde bir rekabet ve güvenlik sorunuyla yüz yüze bulunduğu anlamına geliyor. Bir taraftan devlet altı düzeydeki tehdit ve tehlikeleri önce anlamaya, kavramaya ve bunlarla konuşmaya bunları yönlendirmesi gerekiyor Türkiye'nin. Diğer taraftan bölgesel ve küresel güçler oyununa kendisini hazırlaması gerekiyor. Ocak ayının sonunda Cenevre'de toplanılacak bir ateşkes arayışı var. Bu çok hızlı diplomatik trafiğin de etrafımızda oluştuğu anlaşılıyor. Ocak ayındaki toplantıda arzu edilen mutabakat sağlanırsa, Suriye'deki çatışmaların ikinci evresine geçtiğini göreceğiz. Yani Suriye'deki çatışmalar tamamen sonlanmayacak. Suriye'de masaya oturmayı kabul edenlerle malum rejim arasında bir uzlaşma zemini oluşması için elden gelen yapılacak. Bu uzlaşmanın sonucunda da hem yabancı savaşçılara, hem masaya oturmayı reddedenlere de ikinci çatışma hattı oluşacak." ifadelerini kullandı.

Bu oluşacak ikinci hat içerisinde Türkiye'nin yakın vadede güvenlik planlamasını yapması gerektiğini belirten Okur, Suriye'deki iç savaşın bu evresine kadar yeni bir terör saldırıları ve yeni tehditlerle yüzleşmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Okur, bunun aynı zamanda bölgede gerçekleşen diğer önemli ve büyük jeopolitik dalgalanmanın gölgesinde seyredeceğini belirtti. Okur, zorlu bir evreye girildiğini, Suriye yangınının bölgeyi yaktığını, bölgenin bileşenlerine ayrıldığını ve burada çok büyük rekabet dalgasını Türkiye'nin üzerine doğru çektiğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar