Doç. Dr. Oğuz Uzun: Astım kontrolünü sigara ve obezite güçleştiriyor

Her 4 astımlıdan birinin yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurduğunu belirten Doç. Dr. Oğuz Uzun, 6 Mayıs Dünya Astım Günü’nde hasta ve yakınlarını “Astımınızı kontrol altına alabilirsiniz” sloganı ile yapılacak...

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Oğuz Uzun: Astım kontrolünü sigara ve obezite güçleştiriyor

Her 4 astımlıdan birinin yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurduğunu belirten Doç. Dr. Oğuz Uzun, 6 Mayıs Dünya Astım Günü’nde hasta ve yakınlarını “Astımınızı kontrol altına alabilirsiniz” sloganı ile yapılacak etkinliklere katılmaya davet etti.

Dünya Sağlık Örgütünce kurulan GARD Türkiye etkinlikleri çatısında, Türk Toraks Derneği, Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ile Sağlık Bakanlığı’nın da işbirliğinde birçok şehirde hasta eğitim toplantısı düzenleyeceğini hatırlatan Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Doç. Dr. Oğuz Uzun, “Astımınızı kontrol altına alabilirsiniz” sloganı ve “Şimdi astımınızı kontrol altına alma zamanı” alt sloganıyla 6 Mayıs Dünya Astım Günü’nde yapılacak etkinliklere hastaları, yakınları ve tüm ilgilileri davet ettiklerini söyledi.

Çeşitli illerde alışveriş merkezlerinde kurulacak standlarda astımla ilgili broşürlerin dağıtılacağını yapılacak bilgilendirme toplantıları ile doktor kontrolü ve düzenli ilaç tedavisi ile astımlıların hayatlarını kısıtlanmadan yaşayabileceklerinin anlatılacağını hatırlatan Uzun, “Astım kronik bir solunum yolu hastalığı olup tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak; gündüz astım yakınması bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir, astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı her geçen gün artmakla birlikte halen istenen düzeyde değildir. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, allerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.” dedi.

Astımın erişkinlerde işgücü, çocuklarda ise okul devamlılığında azalmaya neden olduğunu kaydeden Doç. Dr. Oğuz Uzun, başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirilmesinin önem kazandığını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar