Doç. Dr. Dede: Suriye'deki iç savaş Türkiye’ye ithal edilmiş olur

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd.

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Dede: Suriye'deki iç savaş Türkiye’ye ithal edilmiş olur

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, Suriye ile olası bir askeri angajmanda, bu ülkenin iç savaşının Türkiye’ye ithal edilmiş olacağını savundu.

Dede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler olduğu iddia edilen kişilerin internete düşen ses kayıtları ile ilgili değerlendirmede bulundu. İddia edilen konuşmaların, Suriye tarafından bir tehdit gelmiş intibası oluşturularak bu ülkeye karşı bir askeri operasyonu meşru gösterme çabalarını içerdiğini kaydeden Dede, "Halihazırda Türkiye iç siyasetteki çalkantılarıyla meşgulken böyle bir muhtemel angajmana girmesi kesinlikle ülkeye faydası olmayacak bir durumdur. Ortadoğu bölgesi tabiatı itibariyle zaten kaosa açık bir bölge. Demokratikleşme, hassas ekonomi, ve PKK gibi kendi içinde bile başedilmesi zor problemlere sahip olan Türkiye bir de Suriye gibi iç savaşın sürdüğü bir ülkeye müdahale ederse istikrar noktasında ciddi sıkıntılara düşebilir. Böyle bir angajmanın maddi ve manevi sorumluluğu çok büyük olur. Ayrıca böyle bir angajmanın uluslararası platformda meşruiyeti tartışmalıdır. Uluslararası camia böyle bir operasyonu meşru bir operasyon olarak kabul etmeyecektir. Bu yüzden Türkiye uluslararası arenada ciddi sıkıntılar yaşayacaktır." diye konuştu.

Türkiye’nin Suriye ile sınır hattında bulunan şehirlerinde istikrarsızlığın baş göstereceğine de dikkat çeken Dede, "Bu şehirlerin halihazırda kaydettikleri ekonomik büyüme de ağır yaralar alır. Özellike Gaziantep, bu konuda en çok etkilenecek şehirlerden biridir. Konunun diğer bir boyutu da Suriyeli mülteciler sorunudur. Halihazırda sosyoekonomik olarak belirli sıkıntılar yaşayan mülteciler Türkiye ile Suriye arasında çıkabilecek olası bir savaş durumunda ciddi sıkıntılar yaşayabileceği gibi, işin ucu kendi şehirlerimizde Türk-Arap çatışmalarının ortaya çıkmasına kadar varabilir. Suriye ile olası bir askeri angajmanda Suriye’nin iç savaşını Türkiye’ye ithal etmiş oluruz." değerlendirmesinde bulundu.



CİHAN

Yorumlar