Doç. Dr. Çakmak: Artık sınırımızda yeni bir komşumuz var

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenap Çakmak, Irak Şam İslam Birliği Devleti'nin (IŞİD), artık fiili bir kontrol bölgesi oluşturduğunu ve kendisine Musul'da bir otorite oluşturacağını...

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Çakmak: Artık sınırımızda yeni bir komşumuz var

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenap Çakmak, Irak Şam İslam Birliği Devleti'nin (IŞİD), artık fiili bir kontrol bölgesi oluşturduğunu ve kendisine Musul'da bir otorite oluşturacağını söyledi. Çakmak, "IŞİD orada var olmak için geldi. Bu kontrolünü devam ettirmek isteyecektir. Türkiye açısından hiç de arzu edilmeyen bir şey oldu. Artık sınırımızda yeni bir komşumuz var." dedi.

Terör örgütü IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Çakmak, bölgede Şii-Sünni bölünmesinin giderek arttığını ve bu faktörün IŞİD ve El Kaide benzeri örgütlerin ortaya çıkmasında büyük rol oynadığını kaydetti. Bunun şimdiye kadar göz ardı edildiğini aktaran Çakmak, "Şii-Sünni bölünmesi bölgede artık belirleyici dinamik haline geldi. Bu IŞİD ve benzerlerini var eden faktörleri ortaya çıkaran bir tanesi. Bu şuana kadar göz ardı edildi. Veya ciddi bir şekilde üzerine gidilmedi. Irak'taki Amerikan işgali sonrası Irak'ın Sünnileştirilmesi bugün yine çok büyük bir problem olarak ortaya çıkarttı. Yani Sünnisiz bir Irak oluşturmak pahasına Baas Partisi'ni cezalandırmak. Buna karşılık Kürt ve Şiileri eskiden çektiklerinden ötürü daha iyi bir konuma getirmek maksadıyla Sünniler cezalandırıldı. Fakat bu bugün çok daha büyük bir problem olarak patlak verdi. IŞİD ve benzeri diyebileceğimiz örgütler bu faktörlerin ortay çıkmasıyla ortaya çıkmış problemler bu problemler halledilmeden, bu problemlere yönelik çareler düşünülmeden bu tür sorunların halledilmesi mümkün gözükmüyor." diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye politikasını da eleştiren Çakmak, Türk dış politikası, IŞİD ve benzerlerinin bölgede etkin hale gelirken alması gereken ilave tedbirleri almadığını ifade etti. "Şuanda maalesef bunun sonuçlarını da gördük." diyen Çakmak, "Artık Türkiye açısından hiç de arzu edilmeyen bir şey oldu. Artık sınırımızda yeni bir komşumuz var. Bu komşumuzun bir devlet haline geleceğini elbette söyleyemeyiz ama fiili bir kontrol bölgesi, bir otorite alanı oluşturulmuş durumda. Buradan vazgeçmesini söylemek için elimizde herhangi neden bulunmuyor yani IŞİD orada var olmak için geldi. Bu kontrolünü devam ettirmek isteyecektir." açılamasında bulundu.

"IŞİD'İ VAR EDEN FAKTÖRLER ÜZERİNDE DURMAK GEREKİYOR"

Önemli olan IŞİD'i var eden faktörler üzerinde durmak gerektiğini belirten Çakmak, şunları kaydetti: "Bunların başında en önemlisi küresel bir cihatçı ideolojinin ortaya çıkması. Bu bugün için İslam dünyasının bir problemi bunu kabul etmek gerekir. İslam coğrafyasında gençler cihatçılık bir aidiyet hissediyorlar. Dolayısıyla bunun bir insan kaynağı var. IŞİD'i veya benzerlerini çözseniz bile bu makro problemi çözmek mümkün değil."

Herkesin Musul'a müdahale edilmesini istediğini söyleyen Çakmak, "Şu anda müdahale edilmesi fikri çok iyi bir fikir değil. Orası Irak’ın toprağı, korunması da Irak devletine ait. Bu doğrudan Türk devletinin askeri müdahale yapmasını gerektiren bir şey değil. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü her zamankinden daha net vurgulanmalı. Mezhepçi politikaların terk edilmesi bunun sonunda da istikrarın sağlanması Türkiye için dış siyaset acısından birinci öncelik olmalı." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar