Doç. Dr. Aşıcı: Soma faciasıyla kurumsal yapının çözüldüğü görüldü

33. Abant Platformu toplantısının ikinci gününde 'Türkiye'nin Yönü' konuşulmaya devam ediyor. Aydın, yazar, gazeteciler ile farklı branşlardan akademisyenler toplantıda görüş ve önerilerini ortaya koyacak. 'Demokratik ve Çevreye Duyarlı...

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Aşıcı: Soma faciasıyla kurumsal yapının çözüldüğü görüldü

33. Abant Platformu toplantısının ikinci gününde 'Türkiye'nin Yönü' konuşulmaya devam ediyor. Aydın, yazar, gazeteciler ile farklı branşlardan akademisyenler toplantıda görüş ve önerilerini ortaya koyacak. 'Demokratik ve Çevreye Duyarlı Kalkınma' konulu oturumun moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Emre Bağce yapıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı, Soma faciasıyla kurumsal yapının çözüldüğünün görüldüğünü belirterek, var olan düzenlemelerin esnetilmesine, içlerinin boşaltılmasına ve imzalanmayan uluslararası sözleşmelere dikkat çekti. 11 yılda 160 kez İhale Kanunu'nun değiştirildiğini dile getiren Aşıcı, bu değişikliklerle böyle bir kanundan bahsetmenin mümkün olmayacağını kaydetti. Çılgın projelerin uygulanması için ÇED'ten muaf tutulduğunu belirten Aşıcı, tüketilenden daha çok demir çelik ve çimento üretildiğini ifade etti.

Daha çok inşaat için imar yasalarının delindiğini anlatan Aşıcı, ormanlar ve sulak alanların yok edildiğinin altını çizdi. Türkiye'nin daha çok elektrik ve enerji üretmeye ihtiyacı bulunmadığını belirten Aşıcı, var olanı daha akıllıca üretmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yeşiller Grubu'ndan Ali Yurttagül ise CHP'nin gecekondularını kaybederek marjinalleştiğini ve iktidar alternatifi olmaktan çıktığını savundu. Avrupa'da çözülen hukuk devleti, temel hürriyetler ve basın özgürlüğü gibi sorunların Türkiye'de hala çözülmediğini dile getiren Yurttagül, hala Kürt sorununun çözülmediğini vurguladı. Yurttagül, eğer 10 yıldır AB ile süren müzakerelerde sosyal başlıklar açılmış olsaydı Soma faciasının büyük ihtimal olmayacağını savundu. CİHAN

Yorumlar